IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Лъжански: Мотивацията е в основата на социалното предприемачество

С проекта „Заедно в час“ млади учители помагат за обучението на деца от най-бедните училища в страната, където те се явяват като будители, посочи предприемачът

11:23 | 22.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цветан Лъжански: Мотивацията е в основата на социалното предприемачество

Наемането на мениджърски екип е процес на израстване на хората, които се занимават с бизнес, каза предприемачът Цветан Лъжански в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Бизнес среща“ .

Според него има много предизвикателства, но когато се използват мениджърски похвати, познати от десетки години, и се прилагат най-добрите практики, всичко става по-лесно. 

„Ако собственикът израства в съзнанието си и осъзнава, че не може винаги да отговоря за всичко, той работи много добре с наети хора, понеже трябва да се отпусне част от властта. Ако човек се освободи от мисловните си модели, може да прави това. Обикновено хората държат властта на всяка цена, защото имат чувство за несигурност или просто искат да изпъкнат“, смята той.

Лъжански посочва, че няма универсална рецепта, но има много добри и успешни примери и в едната, и в другата посока.

„Ако трябва една компания да се разрастне много, е неминуемо да се привличат външни хора. Иначе нейният ръст е ограничен до ръста на собственика, т.е. колкото той израстне, толкова може да израстне компанията“, посочи Лъжански, който е с опит в покупката и оздравяването на компании. 

Той е убеден, че не трябва да се повтарят грешки, свързани с човешки ресурси, защото се касае за човешки съдби и отношения.

„Трябва да имаш воля да промениш себе си и мисловния модел с осъзнаване, размисъл, интроспекция“, заяви Цветан Лъжански. 

Предприемачът работи по проекта „Заедно в час“. "Това е вече голяма организация, която обучава добри, млади българи със сериозни качества в учителската професия и ги праща в най-бедни училища в страната, където те се явяват като будители“, обясни той и допълва, че ефектът от резултатите, постигнати от тези учители, се вижда незабавно.

"Над 2000 са кандидатите за позиции от 50 учители и се избират най-добрите, завършили в България и чужбина, каза Лъжански и разказа, че много от учениците от тези училища отиват да учат в престижни висши учебни заведения.

Той разкри, че мотивацията на тези учители е в основата на постиженията.

„Те са осъзнали нуждата си да помагат. С тази двугодишна програма те преминават през магистърска програма за личностно развитие“, потвърди предприемачът.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още