IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание

Дебатите по темата продължиха повече от 3 часа

16:01 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха искането на БСП и ДПС за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание. Предложението на опозицията беше отхвърлено със 126 гласа на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и 3-ма независими, предава БНР. Дебатите по темата продължиха повече от 3 часа.

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова искането за оставка на Цвета Караянчева е заради непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубо погазване на правилата на законодателния процес и думи, рушащи авторитета на парламента. 

В изказването си от трибуната на парламента Караянчева отдели специално място на разпространения запис с глас, наподобяващ гласа на премиера, в който се засяга нейното име, като изрази мнение, че автентичността на записа не е доказана и че премиерът категорично отрича да е изричал подобни обиди по неин адрес.

Цвета Караянчева изтъкна в словото си, че коалицията БСП и ДПС отново е излязла на светло и нарече "синхронизирана атака" искането за нейната оставка.

Заместник-председателят на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки обяви, че „циркът, който разиграваме в момента, е единствено заради предстоящите избори“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че Цвета Караянчева уронва престижа на парламента и остава „ярко олицетворение на ГЕРБ“, които като партия по думите му са „ненадминати в своята арогантност“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още