IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID отделението на "Пирогов" е пълно

Директорът на болницата проф. Асен Балтов призова лекарите да не подценяват коронавируса и да се пазят по-съвестно

11:22 | 19.10.20 г.
<p>
	<em>Проф. Асен Балтов. Снимка: БГНЕС</em></p>

Проф. Асен Балтов. Снимка: БГНЕС

Към момента капацитетът на COVID отделението на "Пирогов" е достигнат, изключение правят само леглата в реанимация, които се пазят за много сериозни случаи. В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите - 68, от които 4 са в реанимация. Това каза директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов по Нова телевизия.

В момента нови заболели се приемат само след изписване на оздравелите, каза проф. Балтов и припомни, че максималният срок за лечение в болница, извън тежките случаи, е 14 дни.

„За съжаление, не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната”, добави той.  

По разпореждане на здравните власти "Пирогов" може да открие нови легла за болни с коронавирус. По думите му обаче това ще е в ущърб на пациентите с други заболявания. 

Според проф. Балтов има план как и други болници да поемат заразени с коронавирус. Вероятно здравните власти ще пристъпят към откриване на допълнителни легла за COVID-19 в болничните заведения.

Медикът увери, че в "Пирогов" има достатъчно лекари. "Те обаче са изключително уморени. Това са 6 месеца постоянен труд. За съжаление, много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус", посочи директорът на болницата.

Той е на мнение, че локалното ограничение в момента е най-ефективно и не е необходимо национално затягане на мерките.

"Много по-отговорно е на места да се вземат определени мерки. Министърът си върши много добре работата. Директорът на местното РЗИ е един от хората, който трябва да определя мерките за областта. Все пак РЗИ налага контрола. В някои градове мерките се спазват, в други не, ние няма как да знаем къде точно се случва това", каза проф. Балтов и подчерта, че има нужда от засилване на контрола и самоконтрола.

Проф. Асен Балтов изрази безпокойство от начина, по който лекарите работят на много места в страната. По думите му лекарите извън специализираните COVID отделения подценяват риска от зараза и ги призова да взимат по-сериозни мерки, за да се предпазят от коронавируса. Според него медиците, които работят в COVID отделения, са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда, отбеляза той.

„През последните два месеца всички бяха по-спокойно, всички се отпуснаха. Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата ”, заяви той. Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR  тестове.

„Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление, са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват”, препоръчва проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов” каза, че вероятно отново пред болницата ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента в двора на лечебното заведение действа само един.

Проф. Балтов пожела кураж на колегите си за професионалния им празник днес и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още