IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Още няма осигурено финансиране за техника за машинно гласуване

Към момента експертите работят по организирането и подготовката на изборите през 2021 г., заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев

11:40 | 18.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) в рамките на своята дейност подготвя техническите характеристики и техническото задание за една обществена поръчка за машините за гласуване. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев по БНТ.

„ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е“, посочи той и поясни, че към момента експертите работят по организирането и подготовката на изборите през 2021 г. „Провеждаме заседания в работните групи, в които се обсъжда въпросът с машинното гласуване и въпросите, които стоят на дневен ред“, допълни Андреев.

Той напомни, че в изборите през 2019 г. за Европарламент се проведе машинно гласуване в 3000 секции.

Покупка или под наем

Говорителят на ЦИК потвърди, че има ясна правна рамка, която да позволи организацията за машинно гласуване на изборите, „но дали ще бъдат наети или купени машините, следва да се прецени“.

Андреев отбеляза, че към момента в ЦИК няма осигурено финансиране за машините, но има уверение от държавата, че тя ще го осигури. „Оттук нататък държавата трябва да прецени дали да бъде въведено машинното гласуване във всички избирателни секции или да има различна система на гласуване“, уточни той.

По думите на говорителя на ЦИК досега машини за гласуване са осигурявани само под наем и каза, че наемната или покупната цена ще варира според броя им.

Що се отнася до самия процес на провеждане на изборите Александър Андреев припомни, че резултатите от машинното гласуване се приобщават към протокола на Секционната избирателна комисия (СИК). Избирателите трябва да притежават валидни лични документи, за да упражнят правото си на глас. „Ако документът е унищожен или с изтекъл срок на годност, избирателите могат да си изкарат удостоверение от най-близкото МВР, за да могат да гласуват“, каза Андреев.

Той посочи, че в участието на заседанията на ЦИК влизат наблюдатели и организатори, но въпрос на преценка на ЦИК е дали да допусне гражданско участие по време на заседанието си.

Investor.bg припомня, че вчера ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване. Още през януари, БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента. На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Избори по време на пандемия

„Машинното гласуване е правилна стъпка", коментира по Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче е на мнение, че то не е 100% сигурно и позволява манипулация.

„По-притеснително е, че здравните специалисти предупреждават, че е изключително нехигиенично в условия на пандемия един и същи тъчскрийн екран да се пипа от различни хора през пет минути. Но щом има консенсус сред обществото, че машинното гласуване решава всички проблеми на изборния процес, единственото, което остава за политиците и институциите, е да се съобразят с това”, смята Дончев.

Вицепремиерът е категоричен, че промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението.

„С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото", убеден е той, но заяви, че трябва да се промени начинът, по който функционира демокрацията. „Няма как след низ от напрежение промените да са само персонални", заяви Дончев. 

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само от последните няколко месеца. „Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди седем, осем или десет години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, възниква почти веднага след създаването й преди 30 години", каза още вицепремиерът.

Авторите на проекта за Конституция

Той разкри, че част от Министерския съвет е участвал „ако не в изписването, то в редакцията на текстовете“, като активно участие в подготовката на проекта за нова Конституция са взели правосъдния министър Данаил Кирилов и вицепремиерът Екатерина Захариева.

„Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни и вътрешни експерти и членове на Министерския съвет работиха по текстовете", изтъкна той, но смята, че по измененията в най-важния закон на държавата  трябва да се произнесе Великото народно събрание. „Това е рамката, това е предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано", допълни Дончев.

Наборната служба на дневен ред

По отношение на идеята на ВМРО са връщането на наборната военна служба вицепремиерът коментира, че според него не това е темата, която вълнува голяма част от българското общество.  Той е на мнение, че когато в страната има нестабилност и протести, това ерозира доверието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още