IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди медии: Победителят в България ще преговаря за антикорупционна коалиция

"Продължаваме промяната" на Кирил Петков е по-добре позиционирана да сформира коалиция, но предстоят тежки преговори, пише Ройтерс

10:45 | 15.11.21 г.
<p>
	Съоснователите на &quot;Продължаваме промяната&quot; Кирил Петков (вляво) и Асен Василев (вдясно) по време на пресконференцията след края на изборния ден. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Съоснователите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков (вляво) и Асен Василев (вдясно) по време на пресконференцията след края на изборния ден. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предприемачът и ново лице в политиката Кирил Петков отбелязва неочаквано силен резултат на третите за годината избори в България, показват данните на социологическите агенции, както и от частичното преброяване. Очертава се той да спечели вота и да сформира коалиция, пише онлайн изданието Politico.eu.

Бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната повече от десетилетие, беше принуден да напусне властта през април заради криза на върховенството на закона. По-малките партии обаче не успяха да създадат работеща коалиция, която да замени неговата дясноцентристка партия ГЕРБ в управлението, посочва медията.

Партията на Петков „Продължаваме промяната“ ще влезе в коалиционни преговори, но няма гаранции, че ще успее. Потенциални партньори могат да бъдат социалистите, партията Демократична България" и партията "Има такъв народ", основана от певеца и водещ на токшоу Слави Трифонов.

Ройтерс определя партията на Кирил Петков като центристка, като посочва, че шансовете му да сложи край на политическата безизходица в България се увеличават. Агенцията подчертава, че българите се умориха от това да ходят до урните и от политическата задънена улица, което се вижда от рекордно ниската избирателна активност.

„България тръгва по нов път“, каза пред репортери лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той допълва, че партията разбира отговорността да изгради работещо правителство.

 

 

Според анализатори политическата сила изглежда по-добре позиционирана да сформира коалиция с подкрепата на „Демократична България“, „Има такъв народ“ социалистите, но ѝ предстоят трудни преговори.

 

качих и графика с разпределение на мандатите според различните агенции Петков обещава да бъде отворен за диалог и компромиси, но казва, че неговата партия няма да се отдръпне от плановете за преразглеждане на съдебната система и ограничаване на корупцията. Той определя като основни свои приоритети смяната на главния прокурор и изграждането и укрепването на работеща антикорупционна агенция. Това ще са ключовите въпроси в преговорите за коалиция.

Резултатите от вота в България подчертават дълбоките политически разделения след десетилетно управление на Борисов, бивш бодигард на покойния комунистически диктатор Тодор Живков, отбелязва Ройтерс. "Остава въпросът дали всички опоненти на ГЕРБ ще се придържат към обещанията си да избягват подкрепата на ГЕРБ за правителство. Ако това е така, ще има четирипартийна коалиция", казва политическият анализатор Даниел Смилов.

"Обещаваме нулева корупция. Това е, към което се стремим. Няма да има никаква толерантност“, коментира Петков пред Ройтерс.

Euronews посочва, че „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев бързо спечели подкрепа заради решителните си действия срещу корупцията и обещанията за повече прозрачност и реформи.

„Вляво, в центъра или вдясно, няма значение“, каза той. „Ако можем да спрем [корупцията] и да преразпределим парите за благосъстоянието на данъкоплатците, тогава трябва да можем да постигнем споразумение с няколко партии“, допълва Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още