IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ Разпределение: За противодействие на кражбите трябват законодателни промени

Кражбите на кабели са престъпление срещу националната сигурност, твърди главният оперативен директор Виктор Станчев

14:26 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният оперативен директор Виктор Станчев. <em>Снимка: компанията</em></p>

Главният оперативен директор Виктор Станчев. Снимка: компанията

Наскоро голяма част от столицата остана без ток след опит за кражба. По темата и за нужните законодателни инициативи, за да се предотвратят бъдещи кражби, разговаряме с Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Г-н Станчев, наскоро голяма част от столицата остана без ток след опит за кражба. Разкажете ни какво точно се случи!

Причина за аварията беше умишлен палеж в колектор в района на бул. Сливница. Проверката ни показа, че става въпрос за опит за кражба. Констатирани бяха употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Засегнати бяха 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. Подобни умишени пожари се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Искаме ясно да заявим, че кабелите, които полагаме в последните години, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.  Въпреки това, докато няма стриктно законодателство в тази посока, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората.

Какви са щетите?

Неотдавна ние вложихме 130 хил. лева за подмяна на17 кабела средно напрежение с нови в същия колектор, защото в него отново беше предизвикан пожар, за да могат кабелите да бъдат обелени и да бъде откраднато медното им покритие.

По това време кабелите все още бяха с медна изолация. Сега са повредени новите кабели. Но това не е най-големият проблем. Нанесени са поражения върху кабел 110 kV, положен само преди две години.  Кабелите 110 kV са високо напрежение и те касаят електрозахранването на десетки хиляди потребители. В конкретния случай успяхме да захраним потърпевшите алтернативно, но можеше много по-голям брой потребители да останат без електрозахранване за много по-дълго време. Сега предстои ние да направим съответния ремонт, макар и сложен, но следите остават. Разбира се, имахме на склад така наречената муфа, която се внася от чужбина, тъй като тук такива не се произвеждат - тя осигурява връзката между две части на кабела, за да можем да обезопасим наранената зона.

Само преди две години ние инвестирахме в кабела 2 300 000 лв., заедно със сериозни усилия и време от страна на нашите експерти. Предполагаше, че това е съоръжение няма да аварира десетки години. Абсурдното е, че това не е първият случай, в който крадци нанасят поражения върху кабел 110 kV. Не толкова отдавна, в опит да откраднат метал, крадци бяха повредили друг такъв кабел, захранващ над 20 хил. клиенти в централната градска част на столицата, включително важни държавни институции. Безнаказани останаха тези, които застрашиха сигурността им, навредиха на бизнеса и на спокойствието на гражданите и, не на последно място, поставиха под заплаха собствения си живот, срещу, вероятно, няколко десетки лева.

Затова ние питаме: докога ще се толерират подобни престъпни прояви? Те са заплаха за националната сигурност, защото застрашават нормалното функциониране на столицата и на институциите в нея. И не само защото са засегнати институциите, а и болници, училища, детски градини, полицейски управления. Сериозен удар понася и бизнесът.  Тук не говорим за обикновена авария по кабел средно напрежение, която засяга много по-малък брой потребители. Когато кабел високо напрежение не функционира, ние захранваме по алтернативен път десетки хиляди клиенти. Ремонтът е много по-сложен, а междувременно възниква рискът от претоварване на алтернативната връзка с неизвестни последици за много голяма част от София.

Какво може да се направи, за да се предотвратят подобни инциденти?

За противодействие на кражбите са необходими законодателни промени, строги наказания и стриктен контрол от страна на компетентните органи. Ние от наша страна сме направили това, което е във възможностите ни. Взели сме всички необходими мерки за защита на колекторите, в които има толкова важни кабели, част от  стратегическата инфраструктура на София. Осигурили сме дори жива охрана чрез заплащане на външни фирми, които извършват обходи на съоръженията. Но е абсурдно да се очаква, че едно електрорарзпределително дружество трябва да осигури охрана на всяка шахта, трафопост или табло. Това е национален проблем и компетентните органи и институции трябва да направят необходимото за преуствановяване на посегателствата по електроенергийната инфраструктура.

Недопустимо е в една европейска държава да се унищожават толкова ценни активи, ценни дори за националната сигурност. Крайно време е да се вземат радикални мерки и да се намери решение. От години се говори по тези въпроси, има инициативи в тази посока, но всичко в крайна сметка остава едно добро желание и резултати няма.Призоваваме за нетърпимост и ясни правила, които да защитят интересите на 7 млн. български граждани. Необходима е промяна на Закона за управление на отпадъците. Ако няма пазар – няма да има кражби. Трябва да има ефективни наказания, които да имат не само наказателен, но и възпиращ ефект. Крайно време е подобни посегателства да се третират като престъпления срещу националната сигурност. Само тогава нашите усилия няма да са напразни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още