IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърт милион българи потеглят на път през почивните дни

Макар Съединението да е един от националните празници на България, около 30 000 българи смятат да го посрещнат в Гърция, твърди Румен Драганов

13:37 | 05.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над четвърт милион българи ще потеглят на път през почивните дни около Съединението. Това обяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов пред „Монитор“, съобщава Dnes.bg. Очаква се най-много хора да се съберат в Пловдив.

Само 4000 от тях обаче ще пътуват с цел културен туризъм, броят им остава непроменен през последните години. По думите на Драганов много родители използват паметни дати като 3 март, 6 и 22 септември, за да възпитават своите деца. Именно те са сред най-честите посетители на честванията около празници, свързани с националната история. В средище на туристите покрай Деня на независимостта се превръща старата столица Велико Търново.

Към края на месеца също се очакват 280 000-290 000 пътувания, тъй като учебната година вече ще е започнала. Той посочи, че двете ключови септемврийски дати са свързани с родовата памет. 

„Чужденци също ще пътуват у нас, но техните ваканции не са свързани със Съединението, а по-скоро с продължаващия летен сезон“, поясни експертът. Най-честите гости на страната продължават да са гражданите на съседните държави като Румъния, посещенията на туристи от Израел също скочиха след подновяването на чартърната програма до България.

Макар Съединението да е един от националните празници на България, около 30 000 българи смятат да го посрещнат в Гърция. Опашките на ГКПП Кулата бяха километрични, а нашенци чакаха по близо 6 часа, за да влязат в южната ни съседка.

Директорът на ИАОТ обаче подчерта, че тазгодишните пътувания на българи към Гърция са намалели с около две трети. Опашките пък се дължат на факта, че Кулата-Промахон остана единственият отворен за туристи пункт. Той подчерта, че всички, които ще посрещнат 6 септември на юг от България, пътуват между четири и пет пъти в годината в страната за останалите празници. Според Драганов подобни пътувания не могат да се нарекат „чист туризъм“, тъй като голям брой нашенци всъщност работят в Гърция.

Според допълнителни данни над 550 000 българи са избрали да почиват у нас пред това да прекарат лятото си в Гърция заради пандемията и високите цени на задължителните PCR тестове. Ваканцията в южната ни съседка излиза близо два или три пъти по-скъпо от тази у нас.

По отношение на почивките в страната Драганов обобщи, че имаме многомилионни пътешествия – средно над 1 млн. месечно са пътуванията на българи през месеците юли и август.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още