IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката полиция разследва четири сделки на ЧЕЗ

Акциите на компанията на борсата в Прага продължават да поевтиняват в четвърта поредна сесия

17:16 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Чешката полиция разследва четири сделки на ЧЕЗ

Чешката полиция разследва 4 сделки на най-голямата публично търгувана компания в Централна Европа CEZ, включително продажбата на дял в германска мина за въглища и инвестиция в Албания, съобщи Ройтерс.

В отговор на съобщение в чешкия вестник Mladá fronta Dnes говорителка на компанията, в която мажоритарният дял се държи от Чехия, обяви, че полицията е потърсила преди около година информация по случаите. Сред тях е и сделка за доставка за съоръжение за използвано гориво на атомната централа в чешкия град Темелин, която е подразделение на германската компания Hochtief, и евентуално нарушаване на чешкия закон за държавните доставки.

„Продължаваме да им предоставяме цялата необходима информация, която изискват“, каза Барбора Пулпанова. „Нямаме чувството, че сме сгрешили за каквото и да било“, добави Пулпанова, като отбеляза, че не е в състояние да предостави повече подробности.

От чешкото полицейско подразделение за борба с корупцията и общинската полиция са отказали коментар за Ройтерс, а от Hochtief не са били открити за коментар.

В случая с германската мина Мибраг CEZ продава през 2011 г. своя дял от 50% на другия съсобственик, чешката енергийна компания EPH, като в замяна получава компанията Energotrans, действаща в топлофикационния бизнес. Сделката бе приключена през юни 2012 г. Говорител на EPH изтъкна, че компанията не е имала каквито и да било контакти с полицията.

Второто разследване е за разпределителното подразделение на CEZ в Албания, чийто лиценз бе отнет през януари. Чешката компания може да загуби до 200 млн. евро от албанската си инвестиция, като ще търси правата си чрез арбитраж.

Междувременно акциите на компанията на борсата в Прага продължиха да поевтиняват за четвърта поредна сесия, след като българското правителство обяви, че може да отнеме лиценза ѝ за електроразпределение, съобщи Bloomberg.

Към 16,50 часа акциите губят 0,5% от стойността си до 616 чешки крони, като отстъплението за последните 4 дни достига 3%. За деня представянето им остава под това на индекса PX, който напредва с 0,1%. От началото на годината книжата на компанията са поевтинели с 9,4%, докато PX е отстъпил с едва 3,4%, сочат данните.

Доходността по еврооблигациите на CEZ с падеж през 2021 г. намаля с 3 базисни пункта до 2,56%, като това е най-ниското ѝ ниво от 25 януари.

Вчера българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че до няколко дни регулаторът ДКЕВР ще прецени дали ЧЕЗ е нарушила правилата за държавни доставки и дали евентуалното нарушение е достатъчно сериозно, за да бъде отнет лицензът на компанията.

Около 9,9% от приходите на компанията през 2011 г. са дошли от България, което я прави втори пазар за CEZ след Чехия.

„Загубата на лиценза е равнозначна на загуба на бизнеса“, пишат до клиенти анализатори начело с Милан Ваничек от J&T Banka AS в Прага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още