IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на ЕС

Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни чешкият президент

16:09 | 05.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър</em></p>

Снимка: Пресцентър

"Чешката република ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз", обявиха на съвместна пресконференция в Прага президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. 

Плевнелиев пристигна на двудневно официално посещение, където провежда разговори с чешкия си колега.

"Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро", поясни президентът Милош Земан, според когото другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.

"България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция", заяви президентът Росен Плевнелиев. „Добрите ни резултати се базират и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация“, коментира българският президент.

По думите на държавния глава, взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния натиск е доказателство, че това споразумение може да проработи в някаква форма.

„Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути“, категоричен беше президентът в отговор на журналистически въпрос. В Прага държавният глава се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза, което да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни кризисни региони.

„Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество“, каза още Плевнелиев.

„Трябва да бъдем честни и ясно да заявим, че има разлика между тези мигранти, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят икономически пeрспективи. Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане“, допълни още Плевнелиев. 

„Същевременно ефективно трябва да защитаваме външните граници на ЕС, да се борим с трафикантите на хора, но и да въздействаме върху първопричините, които тласкат миграционните потоци към Европа“, подчерта президентът и се обяви за засилване на ролята на ФРОНТЕКС и на усилията за охрана на морските граници. „Трябва да покажем, че не може милиони да преминават безпрепятствено през границите на ЕС. Не виждаме обаче противоречие между тяхното опазване и спазването човешките права и свободи“, посочи българският държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още