IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чартърните полети от летище София надхвърлиха предпандемичното ниво през май

Общият пътникопоток обаче остава с 14% по-нисък спрямо същия месец на 2019 г.

13:55 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Летище София</em></p>

Снимка: Летище София

Чартърната програма на летище София дава все по-добри резултати, съобщават от столичната аерогара. Броят на обслужените чартърни полети през месец май е надхвърлил с 27% този от същия месец на предпандемичната 2019 г., а ръстът на броя пътници, летели с тях, е над 17%.

Въпреки силните резултати при чартърните полети не така положителни са данните в останалите направления, отбелязват от летището. Общият пътникопоток е по-нисък с близо 14% спрямо май 2019 г., като през месеца са били обслужени близо 550 хил. пътници.

Спад от почти 15% се наблюдава и при вътрешните и международните редовни линии. За периода до Варна и Бургас са летели общо почти 20 хил. пътници, а с международни полети – над 500 хиляди.

С 10% по-малко са и самолетодвиженията, които през изминалия месец са били 4912, а през май 2019 г. техният брой е бил 5450.

Обемът на обработените товарни и пощенски пратки за периода е почти на нивата отпреди пандемията, като спадът възлиза на само 2% до 1879 тона.

Последиците от Covid-19, макар и все по-малко, оказват влияние на въздушния трафик. Близостта на България с Украйна и цените на горивата също са фактори, които въздействат отрицателно върху броя пътници, докато наближаващият летен сезон дава повод за умерен оптимизъм, посочват още от аерогарата.

Изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро съобщи на пресконференция вчера, че операторът на летището "СОФ Кънект" ще инвестира над 140 млн. лева в първите пет години на концесията при първоначално предвидени 43 млн. евро (84 млн. лв.).

Предстои трансформация на Терминал 2, като процесът предвижда увеличение на капацитета, който да осигури обслужване на полетите, изпълнявани до момента от Терминал 1. Старият терминал ще запази своята автентичност на сграда с архитектурна стойност, но ще се сдобие с нова функционалност – ВИП и бизнес авиация, каза Кабайеро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още