IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ не намери виновника за изтичането на информация за продажбата в България

Изтичането на информация може да застраши бизнеса и арбитражните отношения със София, твърди чешката компания

12:32 | 27.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вътрешнофирменото разследване на чешката енергийна фирма CEZ не успя да разкрие кой е виновен за изтичането на информацията за планираната продажба на българските активи, съобщи днес чешко радио.

„Неуспехът от разследването се очакваше, защото фирмата е изпратила само въпросници“, заяви бившият председател на надзорния съвет на CEZ Вацлав Пачес. "Във въпросниците никой не си признава за изтичането“, съобщи радиото, цитирано от Bloomberg.

Полицията разследва изтичането на информацията до българското правителство, добави радиостанцията. През февруари CEZ подписа договор за продажбата на българските си активи на българската компания „Инерком“. Медиите и представителите на българското правителство след това са използвали информацията за продажбата, съдържаща се в конфиденциалния материал на CEZ. Стойността на сделката се оценява на 320 млн. евро. Българската страна се запита как толкова малка фирма като „Инерком“ може да финансира и управлява стратегическите енергийни операции, припомня Bloomberg.

Изтичането на информация може да застраши бизнеса и арбитражните отношения с България, твърди CEZ.

"Вътрешното разследване стигна до извода, че макар да е имало изтичане на поверителна информация, няма ясно доказателство за това как се е случило това изтичане", казва говорителят на концерна Ладислав Криз пред радиото. „CEZ разследва всички, които са били в контакт с изтеклия материал, включително и българското правителство“, казва Криз.

Два близки до CEZ източника заявиха, че всички респонденти твърдят, че не са предавали никаква информация, пояснява радиото. Българските медии писаха през пролетта, че Ондрей Ланда, член на Надзорния съвет на CEZ и заместник-министър на финансите, е предоставил поверителна информация за сделката на българската страна.

Българският премиер Бойко Борисов заяви пред българските депутати през февруари, че разполага с документи от чешкия премиер Андрей Бабиш за руско-грузински компании, базирани в страни данъчни убежища, а руски и български банки са включени в сделката. Документът е внесен в деловодството на парламента и засекретен, защото съдържа банкова информация. Ланда и Бабиш отрекоха това.

Криз заяви по-рано, че изтичането на информацията може да застраши интересите на CEZ, както и интересите на чешката държава при международните арбитражни производства. Българският антитръстов орган не одобри продажбата на активите на CEZ на „Инерком“ през юли, заявявайки, че българската компания ще получи господстващо положение на пазара. Както CEZ, така и „Инерком" подадоха жалба срещу решението. В средата на октомври КЗК за втори път се противопостави на сделката, отказвайки на „Инерком България“ ЕАД на Гинка Върбакова да образува ново производство по сделката с чешкото енергийно дружество ЧЕЗ. 

От КЗК припомнят, че проверката за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред Върховния административен съд съдебно производство. Делото във ВАС по решението на КЗК, с което се блокира сделката за активите на ЧЕЗ в България, е насрочено за 14 май 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още