IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната баня се превръща в музей на София с европейски пари

Безвъзмездната помощ по Оперативна програма "Регионално развитие" е над 5,6 млн. лв., а съфинансирането от общината е в размер на 328 хил. лв.

11:34 | 08.08.11 г.
Централната баня се превръща в музей на София с европейски пари

Проектът за преобразуване на Централната минерална баня в музей на София беше одобрен по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщи пред БТА зам.-кметът на столицата Ирина Савина. Субсидията се отпуска по схемата "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции".

“Безвъзмездната помощ по програмата е над 5,6 млн. лв., а съфинансирането от общината е в размер на 328 хил. лв.”, обясни Савина. За да бъде въведен обектът в експлоатация, ще се наложи общината да направи със собствени средства довършителните строителни дейности и пространствено-художественото осветление, което ще струва още 2,4 млн. лв. Освен за осветлението тези средства ще се използват също за архитектурното осветление на обекта, асансьорите плюс оборудването на залите, където ще се излагат експонатите.

Срокът за изпълнение на проекта е две години, като предстои сключването на договор за отпускане на финансовата помощ между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Столичната община.

Бъдещият музей на София ще бъде на четири нива. В централната част ще има фоайе, експозиционни зали и хранилище, в южното крило - административна част и реставрационни работилници. В подпокривно пространство ще се разположи експозиционна зала с мемориален кът за създателите на сградата арх. Петко Момчилов и арх. Фридрих Грюнангер.

Във вътрешните дворове ще бъдат изградени експозиционни зали и туристически информационен център. Сградата ще се обслужва и от два асансьора, като достъпът до нея ще е съобразен за лица с увреждания. Общата разгъната застроена площ е около 7 900 кв.м.

Сградата на софийската баня е обявена за архитектурно-художествен паметник от национално значение през 1998 година. В постоянната експозиция ще бъдат изложени най-атрактивните и стойностни експонати, които сега са складирани на различни места в града, посочи Савина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още