IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на тока и парното остават без промяна през четвъртото тримесечие

КЕВР утвърди 0,11% по-ниска цена на природния газ за последните три месеца на годината

15:31 | 30.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината, по която „Булгаргаз” ЕАД продава енергийния продукт на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, съобщиха от енергийния регулатор. 

Решението е във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за четвъртото тримесечие на 2019 г.

Утвърдената цена е в размер на 44,85 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е намаление с 0,05 лв/MWh или с 0,11%, в сравнение с действащата цена за третото тримесечие на 2019 г. 

Поради незначителното изменение на цената на природния газ цената на топлинната енергия през четвъртото тримесечие и цената на електрическата енергия остават непроменени, съобщиха от КЕВР.

При утвърждаването на цената на природния газ регулаторът отчита условията, залегнали в действащия договор между „Булгаргаз” ЕАД и „Газпром експорт", промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Съгласно ценообразуващата формула по договора с "Газпром експорт" се отчита движението на световните пазари на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, за предходните 9 месеца преди ценовото решение, посочват от комисията.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още