IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цели 90 нови случая на коронавирус в България за ден, но при над 1000 теста

Така общият брой на заразените в страната се увеличава до 1171 случая

08:05 | 24.04.20 г. 14
<p>
	Националният оперативен щаб. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Националният оперативен щаб. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

За последните 24 часа новозаразените с коронаврисус са 90. От тях в болница са постъпили 21, а активните области са 13. Общият брой на заразените в страна вече е 1171,заяви ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

Има 890 активни случаи в България, като ръстът на броя на заразените у нас достига 8,3%, подчерта още Мутафчийски.

На въпрос дали увеличеният брой заразени има връзка с повече направени тестове, Мутафчийски призна, че са направени над 1000 теста за денонощието, а повечето нови случаи са от вече установени прицелни групи.

Сред новозаразените са и 10 деца. В Благоевград са регистрирани три, в София – две, Видин – две, в Кюстендил, Перник и Бургас – по едно. Всички са в леко състояние, със симптоми на грип, като при тях болестта протича леко, но се изчиства много трудно. Първото болно дете от Бургас повече от месец не може да изчисти болестта, подчерта ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че 129 са вече положителните проби на медицински лица. Излекуваните пациенти до момента са 193-ма. 

От новите 90 случаи София е на първо място с 29, като от тях амбулаторни са 26, трима са приети в болница – двама във ВМА и един в „Пирогов“. Във Видин са 18 случая. В Плевенска област – 12 случая, от които 9 са от завод „Мизия“ и трима са контактни на работещи там.

В Благоевград  новозаразените са 11, в Кюстендил – 5, в Сливен – 5, в Русе – 3, в Ямбол – 2-ма. В Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив са регистрирани по 1 нов случай.

Във Видин проверката показва, че към вчерашна дата има 13 пациента, които са лежащи, посочи д-р Данчо Пенчев.

„Трима от тях са от старчески дом и 25 души персонал, които са пръснати в различни отделения. Прави впечатление, че тези хора работят в различни отделения, което благоприятства разпространението на вируса сред персонала“, заяви Пенчев.

Доц. Ангел Кунчев добави, че всички практикуващи стоматолози в Бургас са тествани за коронавирус.

Има увеличаване на броя на тестовете – те са над 1000 за денонощието. При всички групи, които са тествани, повечето проби са отрицателни.

„На 200 човека намираме по 1 заразен“, заяви Мутафчийски. Според него се е очаквал подобен ръст след Великден.

„Щабът не затваря нито един град. Ние докладваме на правителството и то взима решение за затваряне на даден град. По повод на предстоящите майски празници и ние сме притеснени за ситуацията. В България има едни от най-либералните мерки, дано да не ни се отплатят лошо“, коментира още ген. Мутафчийски.

Investor припомня, че в четвъртък (23 април) българският премиер Бойко Борисов посочи след онлайн заседание на Европейския съвет, че Европейският съюз (ЕС) отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията от COVID-19. Срещата на върха на блока одобри договорения преди две седмици пакет за кредити в посочения размер. Те са предназначени за работници, компании и задлъжнели страни. Помощта ще бъде налична до 1 юни. 

В същото време продължава търсенето на лекарство срещу вируса в глобален мащаб. Първите тестове на „Ремдезивир“ показват, че лекарството срещу ебола не предлага лечение срещу COVID-19. Досега се смяташе, че то може да помогне в борбата с епидемията.

Американският фармацевтичен гигант, който произвежда лекарството, веднага оспори резултатите. Световната здравна организация (СЗО) каза, че данните все още са предварителни, но изследването сочи, че при лекуването на пациенти с този или с други медикаменти смъртността на практика била еднаква.

Очаквайте допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
За лекарски компетенции, каквото съм прихванал по полов път, от някоя и друга докторица назад в годините , това е всичко, с което мога да се похваля ... а сметките ми са с кръчмарски профил, по съвсем банална причина и тя е, че както при всеки нормален човек в тази ситуация и на мен ми липсва символичната до умерена употреба на спиртни напитки в такъв тип обществени заведения :)Ако трябва обаче, да се върна към предните си коментари по същество, не мисля, че заслужават заклеймяваща присъда :)От една страна в тях съм използвал съвсем точни цифри,такива каквито ни се цитират в пълноводния и непрекъснат информационен поток, а от друга, акцента, който целях да вложа беше, повдигането на статистически въпрос, който намирам за много съществен (каква е ефективността на интензивното лечение, чрез интубация?) и отбелязването на някой също значими (в моите очи с приведените доводи, за същото) пропуски, в стратегията за контрол на процеса (здравните и социално-икономическите му аспекти), в това число слаба превенция на рисковите групи - възрастни, хронично болни, пристигащи от рискови дестинации, както и липса на обратна връзка и адекватна оценка, заради незадоволителното количество тествани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
добри кръчмарски сметки, вие лекар ли сте ? или обикновен писач като нас ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
В продължение на тези разсъждения , към днешна дата имаме 1171 установени случая, всичките заболели, които са достигнали до критична фаза на болестта са общо 90 : 52 са починалите 37 в интензивни отделения към момента. 90/1171 = 7.7% , в световен мащаб закръглят този показател на 10%.Т.е. от 1000 човека с установен вирус, ние разчитаме че ще можем да спасим, чрез единствения достъпен ни метод за интензивно лечение 4-5 човека, а около 900 човека, ще се оправят с аспирин или без него ... ами ... позволявам си да констатирам, че имаше много по ефикасни стратегии, за управление на процеса, от тази, която беше възприета. Масово тестване и строга карантина за носителите, изолация на рисковите групи това щеше да даде далеч по-добри резултати, както върху контрола на разпространението, така и на % критични случаи, ... а в сегашната ситуация имаме просто мерки, чийто ефект е най-вече върху икономиката и с доста незадоволително отражение върху, разпространението и % тежки случаи, понеже сме изолирали изключително малко безсимптомни носители и се прилага незадоволително ниво на превенция на рисковите групи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
не решава, даже го задълбочава, но Импа е расист който е толериран от сайта и който разбира само от насилие, може би защото е жгибав плъх, метър и пеесе ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Бидонойл
преди 3 години
Интересно как санкционирането на малцинствата решава всички глобални проблеми - икономически, политически, социални, криминални, културни, а напоследък явно и медицински. Я да ги затворим в концлагери и тогава всички ще си живеем охолно и щастливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
Все още сме по-близко до портокаловите държави, по брой тестове на 1М население, отколкото до цивилизацията.Без тестове, поле за хипотези, сценарии, спекулации - бол, вкл.за % смъртност, ефект от наложените мерки и т.н. В тоя ред мисли, липсата на обратна връзка е наистина критична, за ефикасността на управление на обстановката. Не е лошо да се даде и статистика, колко човека са преминали през интубиране и колко са успели да се възстановят, защото всички останали случаи се възстановяват , на практика без кой знае, колко специфично лечение и медикаменти (ново-разработени такива, имам предвид). Такава статистика ще ни даде малко яснота, каква ефективност показва при нас (в БГ), единствения лечебен метод за повлияване на критичните случаи, на който разчитаме и прилагаме. Защото , аз последното инфо, което чух преди няколко дена от генерала, беше нещо, което той сподели без особено желание и звучеше, доста стряскащо - един възстановен !?Вярно, това беше месец и нещо след първия регистриран случай и при 10-на човека сложени на тази апаратура, но ако от 100 човека в дългосрочен план имаме шанс да спасим 4-5 ... това е много съществен детайл от пъзела и следва да го отчитаме в стратегията си за воденето на борбата с болестта и управление на социално-икономическия процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Да турят цял град - Банско - под карантина: можаха - ама да турят гeтата - не смеят - нали хелектората им е там !!! Трябваше ножът да опре до кокълът - та да се осмелят - ама твърде късно !!! И сега картофоглавия се хвали със страхотните си мерки - но не обяснява защо въпреки това всеки ден случаите на новозаразени са все повече - ами защото неговите мерки бяха насочени само - до степен на тормоз - срещу ЗДРАВАТА ЧАСТ от населението - докато там, където наистина бяха и са заразените - контролът реално бе близо до нулата. Цял МИНИСТЪР бе глобен, задето седнал сам на слънчице на пейка за 5 минути, а дори оня ден стотици етноиндивиди във Филиповци се бяха събрали на огромна тумба (щото били НЕДОВОЛНИ, че ги ограничават да сеят заразата), а "полицията" ги гледаше отстрани - имаше лица без адресни регистрации и без документи за самоличност - няма проблем - арестувани - НУЛА, глобени - НУЛА !!! Ей-затова месеци наред няма да се справим с !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Защото - бидон с кисело зелье:1. Укриването на тази информация е опасно ПЪРВО за ромовете - които ако знаеха истината, със сигурност щяха да се пазят повече - вместо да се събират на тумби. 2. Опасно е и за всички останали - защото заразените бяха оставени да щъкат наляво-надясно.3. Опасно е в икономически план, защото заради ръстът заразени, макар обособени в гeтата, най-вероятно извънредното положение ще бъде удължено, което ще нанесе още милиарди щети и на бизнеса, и на гражданите - РАБОТЕЩИТЕ граждани, щото на "ония" пожизнените социални помощи не се пипат !!!Ефектът ще е - че когато 90% от европейските държави вече са се върнали към нормалния живот, ние още ще сме заключени по къщите си - защото в "ония общности" заразата ще върлува... защото управляващите не се осмеляват да наложат решителни мерки там. Ако бяхме държава - щеше да започне незабавно разследване и ако се докаже, че плешивият е разполагал с информацията (убеден съм, че е така) но я е криел - той трябва да отиде на военен съд - за престъпление срещу националната сигурност !!! Може да е златен хирург, но като шефче на НОЩ тотално се провали !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Защото ти поради неинформираност коя етническа група е най-заразна, всеки ден им ходиш на гости в гетото ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Добре, че не са някоя от изборните агенции, че щяха да излязат и да кажат, че 9% от България е болна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още