IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските туристи компенсират спадналите приходи на хотелиерите през август

НСИ отчита над 20% ръст на приходите от нощувки на българи през август на фона на 65% срив от чужденци

13:58 | 12.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В условията на коронавирусната пандемия през август българският туризъм регистрира над 20% ръст на приходите от нощувки на българи и близо 12% увеличение на пренощували българи в местата за настаняване в страната спрямо година по-рано. В същото време сривът при нощувките и приходите от чужденци се задълбочава. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за дейността на местата за настаняване през втория най-активен за отпуски летен месец у нас.

Въпреки продължаващото негативно влияние на пандемията от коронавирус приходите на българските хотелиери са тръгнали леко нагоре през август. Спадът на приходите от нощувки е продължил, но е по-малък от регистрирания спад през юли, се вижда  от статистическите данни.

Приходите от нощувки през август достигат 198.7 млн. лв., или с 47,4% по-малко в сравнение с август 2019 година, при срив с 65% месец по-рано. Отчетената положителна динамика в постъпленията на хотелите от нощувки се дължи изцяло на приходите от българи. НСИ регистрира срив на постъпленията от чужди граждани - с 65,2%, докато от български граждани има увеличение - с 21,2%. 

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

Ръстът в приходите донакъде е очакван с оглед на призива българите да изберат родното Черноморие това лято и така да подпомогнат българския туризмъм. От своя страна, голяма част от хотелерите пък намалиха цените на нощувките и на пакетните цени на услугите си през август в комбинация с традиционните намаления, характерни за този месец по Черноморието.

Вероятно тези фактори са довели до ръст на нощувките през август на месечна база. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през август е 3,545 милиона при 2,265 милиона през юли. На годишна база през август сривът е с 44,7%, като най-голям спад на нощувките (с 52,9%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

Статистиката отчита известна положителна тенденция през август и по отношение на броя пренощували лица в местата за настаняване. Въпреки че спрямо година по-рано те  намаляват с 35,5%, общият им брой през август е над 947 хиляди при 613 хиляди през юли тази година. Спрямо август 2019 г. е регистриран срив при чуждите граждани - с 65,1%, докато при българските има увеличение - с 11,7%.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през август 2020 г., са 633 хил. и са реализирали средно по 3.2 нощувки. Чуждите граждани са 314.4 хил. и са реализирали средно по 4.8 нощувки, сочат данните.

Статистиката отчита, че през август, по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, са функционирали 2 896 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 115.8 хил., а на леглата - 258.2 хиляди. На годишна база общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 14,6%, а броят на леглата в тях - с 20,7%.

През август в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 74,5% от общия брой нощувки на чужди граждани и 39,4% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 18,0% от нощувките на чужди граждани и 26,6% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7,5 и 34,0%.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през август намалява с 19,7 процентни пункта за една година до 44,6%. Обичайно най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 55,3%, следват местата за настаняване с 3 звезди – 41,1%, и с 1 и 2 звезди – 32,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още