IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският Сребърен фонд е дискриминиран

Важно е да се даде право на фонда да инвестира в български държавни ценни книжа, смятат лекторите на Клуб Investor.bg

10:56 | 11.04.12 г. 3
Българският Сребърен фонд е дискриминиран

”Всички Сребърни фондове, съществуващи някъде по света имат право да инвестират в родни ценни книжа, включително ДЦК”, заяви по време на Клуб Investor.bg, Васил Велев, гост на събитието. Поради тази причина българският Сребърен фонд е дискриминиран, посочиха в рамките на дискусията лекторите.

Мирослав Маринов, член на Управителния съвет на ПОК Доверие уточни, че например Сребърния фонд в Белгия няма право да инвестира в друго освен в ДЦК на родината си докато делът на държавен дълг към БВП падне под 60%, а той в момента е много над това ниво.

В дискусията бе изяснено, че големият държавен фонд на Норвегия наистина няма право да инвестира в Норвегия, тъй като е прекалено голям (110% от БВП на страната) и може да доведе до прегряване на който и да е местен пазар, но в Норвегия има друг фонд, аналог на българския Сребърен, който от своя страна инвестира само в Норвегия и региона.

Според Константин Зографов, член на Надзорния съвет на Индустриален холдинг решението за инвестиране или не на средства от Сребърния фонд в акции на БФБ-София касае пряко компаниите на борсата. Това беше един от чаканите инструменти за раздвижването на капиталовия пазар, сподели той.

Мирослав Маринов припомни, че преди година и половина е имало дискусия да бъдат задължени големите инвеститори да инвестират определен процент в собствената държава.

”В такива случай се получават изкривявания. Анализът ни показа че Варшавската борса се представяше добре не само защото пенсионните фондове инвестираха по задължение само там. В началото на февруари тази година Европейския съд отсъди че тази практика е незаконна и задължи Полша да си промени законодателството. Резултатът е, че пенсионните им фондове инвестират и в чужбина, а борсата им не е пострадала. Ако разглеждаме единствено Сребърния фонд като бъдещия спасител на борсата, би изглеждало несериозно, тъй като с административни мерки трудно може да поддържате пазарни механизми, каквато е борсата”, смята Маринов.

”Може би някои се надяват да продадат на Сребърния фонд”, предположи Любомир Леков, модератор на дискусията и председател на Съвета на директорите на Инвестор.БГ АД.

"Ако се притесняваме за държавния инвеститор Сребърен фонд, трябва да защитим не само него, а и всички инвеститори, включително индивидуалните, чрез силен финансов надзор", обяви Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София и лектор на клуба.

По думите му "притеснението винаги е дали няма да дадем на някои олигарси едни пари”.

Вижте мненията за Сребърния фонд на участниците в срещата на Клуб Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Конкретна задача: При 100 % инвестиране на средствата от българския фискален резерв в български ДЦК колко са средствата в този резерв?Истината е, че сега българските държавни власти желаят да ползват средствата от Сребърния фонд при поетапно поемане на нов паричен дълг за да може временно да неутрализират последици от днешното непълноценно държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за Валутен борд с Незлатни пари.Посоченият финансов недъг е особено важна причина за развитие на стопанска криза.Новият дълг временно отлага критични държавни финансови проблеми за сметка на по-големи бъдещи щети за участници в стопански живот.За успешно спасение е потребно прекратяване на причината, която създава стопанска криза.Пример:1. Ако България бе подобрила своето управление и същото е ГОДНО за Валутен борд с Незлатни пари България нямаше да има държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Защо се правят на разсеяни? В колко страни подобен фонд е във фискалния резерв? Май само нашият. Какво се получава тогава? Кучето захапало опашката си. Парите от фискалния резерв на държавата ще се гарантират с държавни облигации. Това си е нонсенс. Но за калинковците няма нищо нередно в това, Сребърният фонд да се опапа за текущи цели, уж неволно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Opiten1
преди 12 години
Е как не се разбра, че инвестирането на Ср. Фонд в ДЦК минава през процедура по изваждането му от Фиск. Резерв. Стига с тази Белгия, защото там емисиите са специално и само за СР.Фонд. Вече темата е смешна. Хората са го ударили да художествена самодейност с фриволни интерпретации без да са подготвени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още