IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фарма фирми с готовност да произвеждат медикаменти на хининова основа

Премиерът поддържа контакт с китайския премиер Ли Къцян за възможности за внос от Китай на медикамента "Хлороквин"

12:04 | 20.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Пресслужба на Министерския съвет</em></p>

Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

Премиерът каза това на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус. 

Премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани.
Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на такива лекарства.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още