IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика е сред първите четири с ръст в ЕС за тримесечието

Икономиката на България расте с 2,4%, а растежът в ЕС намалява с 2,6 на сто през първото тримесечие на годишна база, отчита НСИ

13:18 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус повлия сериозно на икономическите резултати на страните от Европейския съюз, като в същото време България се нарежда сред първите четири страни, които записват ръст на икономиката си през първото тримесечие на годишна база. Това сочат предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ), които вече регистрира Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2020 г. нараства с 0,3% в България и намалява с 3,2% в Европейския съюз спрямо предходното тримесечие по сезонно изгладени данни.

За януари-март 2020 г. на тримесечна база икономически растеж отчитат Ирландия – 1,2%, Румъния и България - по 0,3%, и Швеция – 0,1%.

Темп на прираст на БВП на държавите - членки на ЕС, първото тримесечие на 2020 г. по сезонно изгладени данни (Спрямо съответното тримесечие на предходната година) НСИ

Най-голям икономически спад, според сезонно изгладените данни, се наблюдава във Франция и Италия - по 5,3%, Испания и Словакия - по 5,2%, Словения – 4,5%, и Португалия – 3,8%.

Тримесечният ръст на икономиката от 0,3 процента за България е най-малкото увеличение от първото тримесечие на 2014 г., в сравнение с ръст от 0,8 на сто за периода октомври – декември на миналата година. През четвъртото тримесечие на 2019 г. ръстът беше 3,1%.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно изгладените данни показват намаляване на равнището на БВП в ЕС с 2,6%. За същия период БВП в България нараства с 2,4%, което е най-бавният темп на увеличение на БВП от третото тримесечие на 2014 г. насам.

През първото тримесечие на 2020 г. на годишна база най-висок икономически растеж регистрира Ирландия – 4,5%, Румъния – 2,7%, България и Литва - по 2,4%, Унгария – 2,0%, и Полша – 1,7%.

Най-голям икономически спад според сезонно изгладените данни се наблюдава в Италия – 5,4%, Франция – 5,0%, Испания – 4,1%, и Словакия – 3,8%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още