IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска компания за IT обучение има амбиции за глобализация

СофтУни изнася образователен модел, обяви изпълнителният директор Иван Ненков

10:36 | 15.03.18 г.
Българска компания за IT обучение има амбиции за глобализация

"Скоро ще достигнем апогея на развитие в рамките на България. Глобализация, глобален успешен модел – това е нашата цел, която би ни направила успешни в световен мащаб". Това прогнозира Иван Ненков, изпълнителен директор на СофтУни, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Създаваме хиляди програмисти, дигитални маркетинг експерти, криейтив експерти, дизайнери. Имаме обучителни програми за деца от първи до шести клас по програмиране и иновации. Наскоро обявихме първата частна гимназия за дигитални умения в България, която ще предоставя качествено образование на ученици от цялата страна. Следващата ни голяма цел и основният ни фокус е да изнесем този успешен модел извън страната".

Още през месец май започваме да организираме първите обучителни кемпове в Сингапур и Южна Корея, като основният фокус ще е блокчейн технологията”, обясни Иван Ненков и обяви, че следващата цел на компанията е да “валидира в световен мащаб успешният български модел".

Той информира, че ще започне обучение с два модела – единият с присъствени обучения в различни локации по света, а другият с онлайн обучения.

“Още при своя старт СофтУни идва с идеята да превърне България в Силициевата долина на Европа. Тази идея обедини екип от няколко ентусиасти. Преди четири години имахме една единствена обучителна зала, а сега обучаваме десетки хиляди хора в цялата страна и имаме много по-солиден екип. Пътят, който извървяхме, беше много предизвикателен", разкри Иван Ненков.

Той смята, че най-голямото предизвикателство е да се поддържа баланс между многото пазарни възможности и потенциала, който среща компанията, както и да се изгради структурата на организацията, на процесите, на екипите, за да се гарантира качество.

“Това е най-същественият фактор за това една организация да успее, особено когато е млада и бързо развиваща се”, посочи изпълнителният директор на СофтУни.

Според него българската екосистема на стартъпи е добре оформена, но ѝ липсва достатъчно подкрепа от държавата, защото няма правна рамка и специализирана политика за подпомагане на стартиращи иновативни компании. Той е категоричен, че решението на проблема трябва да влезе в приоритетите на правителството.

По думите на Иван Ненков в момента има голям дефицит на специалисти в IT сектора, но най-голям е недостигът при качествените бизнес кадри. 

„По-трудно е да намерим качествен маркетолог, качествен финансист, качествен специалист, който да се занимава с продажби, отколкото програмист", посочи експертът. "Бизнесът търси конкретни умения, но за съжаление, традиционното образование като че ли не успява да произведе такъв тип кадри.“

Експертът е на мнение, че има пропаст между традиционното образование и необходимистите на бизнеса, защото липсва практическо обучение.   

Какво е бъдещето на българската икономика през очите на IT сектора? Възможно ли е IT експерти да влязат в политиката? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
СУ, за спофийския университет ли говориш ? ... чак добър, но явно нещата са се променили от преди 10 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 6 години
Давай, Ненков!Покажи, че го можем!!!Накоро детето на мой познат прекрати учението си в Манчестър(ИТ специалност) и се прехвърли в СУ. Според него СУ са много по-добри и няма смисъл да си губи времето в Англия, при това и за повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 6 години
Станахте за смях в България, това ли ще изнасяте - чалъми? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още