IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българо-саудитската компания за инвестиции ще насърчава търговията

От Рияд проявиха интерес към българските предприятия за преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини

12:12 | 22.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на смесена Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в София. Предстои да бъде проведено учредително събрание. Това стана ясно по време на среща между заместник- министъра на земеделието, храните и  горите  доц. д-р Янко Иванов и заместник-министъра на  околната среда, водите и земеделието инж. Манаур Хилал Алмушити в Рияд, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

На 7 октомври 2018 г. в Рияд беше подписан Меморандум за разбирателство между МЗХГ и SALIC за създаване на компания в България, която да допринася за продоволствената сигурност.

Двустранният документ бе подготвен във връзка със заявеното от българска и саудитска страна намерение за сътрудничество в областта на създаването на компания за преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

„Министерство на земеделието, храните и горите прави всичко възможно, за да насърчи българския износ на земеделски стоки за Кралство Саудитска Арабия“, заяви Янко Иванов и отчете, че се забелязва по-висок интерес от страна на български производители към традиционното изложение Saudi Agro Food Exhibition. През тази година страната ни е представена от двойно повече изложители – 15.

България участва за втори път с национален щанд в Международната изложба за хранителни продукти, съставки и технологии. Страната ни е представена от производители на млечни и месни продукти, пакетиран ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.

По предварителни данни, през първите шест месеца на тази година експортът на селскостопански стоки за саудитския пазар се увеличава със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед.

Целта на новия мегаплан на Саудитска Арабия за 400 млрд. долара е да нaмaли зaвиcимocттa нa иĸoнoмиĸaтa oт пeтpoлa в cлeдвaщoтo дeceтилeтиe. Eднa oт нeгoвитe цeли e пpинocът нa чacтния ceĸтop ĸъм бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт дa бъдe yвeличeн oт 40% в мoмeнтa дo 65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още