IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българо-японският стокообмен достигна рекорд за последните десет години

Търговията с азиатската държава е на стойност 151 млн. долара

19:10 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стокообменът между България и Япония е на стойност 151 млн. долара през миналата година, което е най-високото постигано ниво на взаимната търговия от 2008 г. насам.

Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанбе, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

Има възможности за навлизане на редица български продукти на японския пазар като вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти и др., стана ясно по време на срещата.

„Желанието ни е да поощрим българо-японския търговско-икономически обмен с повече срещи на правителствено ниво и контакти между бизнеса от двете страни“, посочи зам.-министър Манолев.

Според посланик Ватанбе през последните години има позитивен тренд на нарастване на японските инвестиции в България, факт, който трябва да се използва, за да дойдат и други японски компании в България.

Двамата се договориха да се предприемат координирани действия за насърчаване на контактите между български и японски компании и малки и средни предприятия. 

Зам.-министър Манолев подчерта и важността на приключилите преговори за Споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, което се очаква да се отрази и на търговските отношения на страните-членски с азиатската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още