IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са скептични към основните идеи на здравната реформа

74% не вярват, че въвеждането на втора задължителна здрава вноска ще спре практиката на доплащане в болниците, отчита проучване на Галъп

15:16 | 15.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българите са скептични към основните идеи на здравната реформа. Изводът е на база социологическото проучване на „Галъп интернешънъл“ за нагласите на българите към готвените промени в здравната система, така и от обективните данни за състоянието на дейността на лечебните заведения в областта на ортопедията и кардиохирургията.

Нови въпроси за качеството и ефективността на здравната система, както и идеите за подобряването им чрез готвената реформа, поставят последните данни от „Индекс на болниците“*. Първото проучване бе представено през лятото.

74% от българите не вярват, че въвеждането на втора задължителна здрава вноска би спряло практиката на доплащане в болниците у нас. 18% смятат, че втора вноска от 12 лв. при частен застраховател ще спре доплащанията, а 8% се колебаят, отчита проучването. 

По отношение на други идеи, свързани с предложените наскоро варианти на здравна реформа, най-много одобрение получава предложението Фондът за лечение за деца да премине към Здравната каса (58% подкрепят, а 27% не подкрепят), макар по това предложение да е и сравнително висок и делът на тези, които не могат да преценят – 15%. Явно скандалите около въпросния фонд в последните години карат мнозинството българи до одобряват промяната, заключават социолозите. 

Най-негативно е оценена идеята всяка болница да има свои собствени цени за услугите, които ще се покриват от Здравната каса, а ако лечението на пациента е по-скъпо, той да доплаща разликата – отчетливо мнозинство от 71% от интервюираните не одобряват това предложение.

Прилагането на възможно най-евтина медикаментозна терапия също не е високо оценено – 54% са срещу тази идея, а 41% я харесват. Останалите се затрудняват.

Откриването на нова болница да става само с решение на парламента също не е припознато като ефективно решение по отношение на здравната реформа, като повече от половината участници в проучването не го одобряват (54% са „против“, а 41% са „за“; останалите се колебаят).

Данните от новия „Индекс на болниците“ по отношение на кардиохирургията сочат, че 6019 са сърдечните операции през изминалата година в България, които е финансирала НЗОК. Те са осъществени в 10 болници. Разположението им в страната обаче е крайно неравномерно. Шест от клиниките по кардиохирургия се намират в София. Останалите 4 са в Пловдив, Плевен, Варна и Бургас. Единствената болница за детски кардиохирургични операции - НКБ, отново е в столицата.

Освен географските диспропорции, големи са и различията при броя на пациентите, които минават през клиниките, показва данните в „Индекс на болниците“. Основният поток от пациентите се лекува в три болници – „Св. Екатерина", „Аджъбадем Токуда" в София и „Св. Георги" в Пловдив. В първата се извършват над 1300 операции годишно, във втората малко над хиляда, а в третата над 700. Или общо лекарите в тях правят 3000 от всички интервенции.

В останалите 7 болници се извършват 2000 операции. Броят на интервенциите обаче е пряко свързан с качеството на тази дейност. Според медицинския стандарт за кардиохирургия, който предстои да се приеме отново от МЗ, едно отделение трябва да има минимум 250 интервенции на година, за да има право да извършва сърдечни операции. Не е ясно дали всички болници отговарят на този критерий, според дейността им по НЗОК това не е така. Друга особеност, която показват данните, е, че в някои от болниците се правят малко на брой операции по по-евтините пътеки, а по-голям брой по по-скъпите. Този феномен се наблюдава както при частни, така и при държавни болници.

По отношение на ортопедия и травматология общо 77 548 операции са осъществени в областта на ортопедията през миналата година, които е финансирала НЗОК у нас. Те са извършени в 95 болници в страната. Не всички обаче осъществяват пълна гама от медицинските дейности. В 42 или половината от всички болници се провеждат най-големите операции на долен крайник, а едва в 33 – се извършват най-големите операции на горен крайник.

Изключително неравномерен е обемът на дейностите в отделните клиники, той варира от 1 операция по някои клинични пътеки за цяла година до над 1000. Сред тях очаквано са най-големите държавни болници с традиции от години в тази дейност като „Пирогов“ и „Св. Георги“ в Пловдив, така и нови частни структури като „Софиямед“ в столицата, „Пълмед“ и „Еврохоспитал“ в Пловдив. В същото време в някои от клиниките общият обем на дейността по НЗОК за година е под 150 операции, въпреки че толкова са заложени като изискване в медицинския стандарт на операционна маса.

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в периода между 26 октомври и 2 ноември сред 800 души на възраст 18+, специално за Индекса на болниците, съвместна разработка на „Галъп интернешънъл“ и специализирания здравен сайт clinica.bg. Абсолютната максимална грешка е ± 3,2 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

„Индекс на болниците" е съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл“ и специализирания сайт clinica.bg. Целта на инициативата е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими диагнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ПРОБЛЕМА НЕ Е В РАЗМЕРА НА ПАРИТЕ, А В БРОЯ НА ТЪРГОВЦИТЕ НАРЕЧЕНИ БОЛНИЦИ . ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЕДНА ГОЛЯМА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА , КОЯТО ТОЧИ ПАРИТЕ КОИТО НИЕ НАЛИВАМЕ В КАЦАТА БЕЗ ДЪНО НАРЕЧЕНА НЗОК. ЗАЩО ДЪРЖАВНАТА НЗОК НЕ ОБСЛУЖВА САМО ДЪРЖАВНИТЕ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА - БОЛНИЦИ?!!ЗАЩО БОЛНИЦИТЕ , КАКТО И ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, КАКТО И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЗЕЛЕНИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ЕНЕРГИИ СА ТОЛКОВА МНОГО?!!ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ЕДНА ОГРОМНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА. НЕ ВИЖДАМ КОЙ И КАК ЩЕ ИЗРИНЕ АВГИЕВИТЕ ОБОРИ В КОИТО УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ ПРЕВЪРНАХА ДЪРЖАВАТА. ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИ И НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА!!Вижте Италия , Испания , Германия !!Вижте как перфектно работи системата им !!!ЗАЩО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ В ЛАГЕР НА СМЪРТТА, В КОЙТО АКО ИМАШ ПАРИ ЖИВЕЕШ , АКО НЯМАШ УМИРАШ!!ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ АЛЧНИ И БЕЗОЧЛИВИ ТИПОВЕ КАТО ТОЗИ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ВЗЕЛ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА БОНУСИ ЗА 540,000 ЛЕВА!!ЩО ЗА ТИП И ЧОВЕК Е ТОЗИ !!Каква част от ДВАТА МИЛИАРДА БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК ще отидат сега в джоба на АНАНИЕВ?!!Защо в неговите и в джобовите на останалите половин милион държавни служители , а не в БОЛНИЦИТЕ и СТАРЧЕСКИТЕ ДОМОВЕ не отиде този излишък??ДОКОГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НА ТАЗИ АРМИЯ ОТ ЧИНОВНИЦИ ?!!Защо от заплатите им не се отчисляват здравни и пенсионни вноски ?!!ЗАЩОТО НЯМА ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ , което да изчисти тази бюрокрация , раждаща само корупция!!ЗАЩО , ЗАЩО , ЗАЩО....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още