IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България започва пета фаза на ваксинационната кампания

"Зелените коридори" ще работят ежедневно при наличие на необходимите количества, каза главният държавен здравен инспектор

16:54 | 10.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България е готова да стартира пета фаза от ваксинационната кампания. Това обясни на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му страната е получила всички видове ваксини и вече има ваксини по всички канали.

Той добави, че започва ваксинирането в затвори, бежански центрове и на по-трудно достъпни групи. Тези групи попадат в петата фаза от Националния ваксинационен план.

„Има нужда от информационна кампания. Ваксините ще бъдат повече от желаещите да се имунизират в цяла Европа", допълни Кунчев и подчерта, че след 20 май за Pfizer ще има възможност ваксината да се съхранява 4 седмици, а не както досега 7 дни.

Той добави, че разработките и проучванията са напреднали доста по направлението РНК-ваксините да се прилагат и на деца над 12 години, а в момента текат клинични изпитания за деца над 6 години. 

Кунчев обяви, че „зелените коридори" ще работят ежедневно при наличие на необходимите количества и няма да спират работа. "За районите, където има отдалечени практики и личният лекар трябва да пътува 60 километра, ще се опитаме да съдействаме с доставката на ваксини. Но масово навсякъде да се разнасят ваксините до общопрактикуващите лекари не мисля, че ще е възможно", поясни Кунчев.

Той обаче изрази притеснение относно това какъв ще е резултатът от 10-дневните празници, тъй като броят на хоспитализираните започва да се увеличава.

На въпрос какво може да очакваме през есента, главният държавен здравен инспектор каза, че още е твърде рано да се правят прогнози.

Според Кунчев здравните власти съдействат максимално на туристическия бранш, за да има успешен летен сезон. „Почти всички заети в сектора, над 90%, вече си слагат втора доза на ваксината на AstraZeneca", поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още