IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще остави отворени само магазини за храни, аптеки и банки

Само за един ден - в събота, бяха регистрирани 10 нови положителни теста на болестта

20:12 | 14.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Националният оперативен щаб даде брифинг в Министерски съвет. Н<em>а снимката: Венцислав Мутафчийски, Тодор Кантарджиев, Ангел Кунчев. БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ </em></p>

Националният оперативен щаб даде брифинг в Министерски съвет. На снимката: Венцислав Мутафчийски, Тодор Кантарджиев, Ангел Кунчев. БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

България ще въведе по-строги мерки в борбата срещу коронавируса, стана ясно на брифинг в Министерския съвет на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По-рано днес бяха доказани 10 нови случая на заразени с болестта, с което общият брой на регистрираните към днешна дата в България случаи на COVID-19 е 41.

За да се пресече заразата, Националният оперативен щаб предлага да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователите и държавните институции.

„Остават да работят само хранителните магазини и аптеките. И бензиностанциите. Това е. Банките, разбира се. Остава да работи държавата с нейните държавни институции. Банките, застрахователните компании. Това е“, каза буквално ген. Мутафчийски.

аложените мерки като че ли не дават резултат. Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, близките си, възрастните си родители, приятели, колеги. Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяването на мерките. Измести се фокусът на вниманието към теми като дали ще работят фризьорските салони и магазините за пирони. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои", каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.
 

В страната ни са регистрирани 41 случая на коронавирус, но за последните часове броят се увеличи на 10 за деня, повече от 200 проби са изследвани за денонощието, на практика с 30% увеличихме броя на заболяванията си за един ден, каза ген. Мутафчийски и допълни, че през последните часове в знакови държави в Европа като Германия случаите на новозаболели са нараснали с 50%.

"Не бива да разочароваме по-възрастните си близки с нашето безхаберие. Ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем – магазините за хранителни стоки, аптеките. Фокусът на всичко, което се прави, е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, за да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се, да не се налага да правим тежки избори кой ще живее и кой ще умре, защото нямаме апарати, да не правим избор кой ще ни лекува", заяви ген. Мутафчийски.

Цяла Европа налага безпрецедентни мерки въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тях. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света и то в чувствителна и беззащитна част от населението, каквито са възрастните и хората с хронични и други заболявания. Слава Богу, децата ни са пощадени, каза ген. Мутафчийски.

Не е време за купони, заключи той.

Също днес стана ясно, че след продължителни реанимационни мероприятия е починал 74-годишният мъж, хоспитализиран в "Пирогов" заради коронавирус. Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8 март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни.

По-рано днес имаше изрично пояснение на актуализирана вчера вечер заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Така например стана ясно, че хотелите могат да продължат да работят, ако организират кетъринг по стаите, а магазините, които не са в молове, също не е нужно да затварят. Преди това премиерът Бойко Борисов съобщи, че с цел избягване на струпване на много хора на едно място, се удължава с половин година срокът за подновяване на личните документи, а решенията на ТЕЛК ще важат до края на май.

От 17 ч. днес на телефон 112 ще има дежурни четирима души от Министерството на здравеопазването, за да могат да отговарят на всеки един въпрос и по максимално бърз начин да се вземе необходимото решение.

Общият брой на заразените с новия коронавирус по света вече е 151 767, а този на починалите - 5764. В Италия днес са регистрирани нови 3497 случая и 175 смъртни случая. С това общият брой на инфектираните в страната е достигнал 21 157, а този на починалите - 1441.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Заразяването няма как да стане плавно при положение, че говорим за ултра-заразна болест... След като мерките срещу разпростанението спрат почти веднага т.е до 1-2 седмици пак ще има експлозия от случаи и пак ще сме в изходно положение. Държавата спешно да намери още кислородни апарати иначе нищо няма да помогне... Скоро никому няма да му пука нито за коронавируса, нито за това колко е заразен - защото едни 500 - 800 хил. човека ще останат с празен стомах за дълго време - безработицата у нас ще скочи до 20-30% (реално 50%) в следващите 18-24 месеца и тогава ще се усетят реалния ефект от сегашните пресилени мерки - 2 случая и цялата страна се затваря да се спасят още 10-20 други... Самоубийствата причинени от фалит ще са повече от жертвите на мистичния вирус...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Идеята е заразяването да става по-плавно, щото иначе на по-тежко болните няма кой да им обърне внимание. Инак е ясно, че духът не може да се върне в бутилката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Няма никакъв смисъл от мерките, защото вирусът най-вероятно ще заради по-голямата част от хората така или иначе. Като се блокира икономиката фалитите и уволненията ще са много по-голям проблем от някакъв си вирус...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 4 години
Да уточним, няма как да работят само хранителни магазини - те са последната бръмка от дълга верига! Няма как да работят само банките, защото без комуникации те са само едни офиси, няма как да работят само бензиностанциите без транспорт, най-малко. И няма как, в днешни дни, да работи каквото и да е без ток и вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още