IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се изкачва в класацията за риска от социално напрежение

Страната ни обаче остава зад повечето държави от региона на Централна и Източна Европа, коментират от Euler Hermеs

16:13 | 04.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 46-то място в международна класация, която отчита степента на риск от социално напрежение в 102 държави от цял свят. Индексът на социален риск (Allianz Social Risk Index) се изчислява от Euler Hermеs, съобщават от компанията.

Въпреки че България е в горната половина на класацията и се изкачва с три места спрямо предходното издание от 2015 година, тя остава зад повечето държави от региона на Централна и Източна Европа. “Отличникът” в групата е Словения – на 15-то място, а с високо ниво на стабилност са и Чехия, Хърватска, Полша, Унгария и Словакия. Съседните Гърция и Сърбия също изглеждат по-устойчиви на социален риск, като ни изпреварват съответно с 10 и 4 позиции. В зоната на съществен риск обаче попадат Румъния и Турция, съответно на 55-то и 87-мо място. 

Новата класация е направена, за да отчете нивото на социален риск в контекста на пандемията с COVID-19, която доведе и до най-голямата икономическа рецесия след Втората световна война. Тя дава перспектива за период от около 18 месеца напред. Държавите са класирани от 1-во до 102-ро място, като в челните позиции са тези с най-нисък риск. Това са Дания, Финландия и Швеция. В топ 10 съответно на пета и девета позиция попадат и Германия и Франция. С най-високо ниво на опасност пък са Нигерия, Венецуела и Ангола.

При оценката* се взимат предвид различни фактори, които показват степента на публична чувствителност към институциите и социалната рамка, както и икономическата устойчивост. Така се определя нивото на риск от протести срещу правителствата, гражданско неподчинение и други прояви на напрежение, които могат да се отразят както на държавното управление, така и на перспективите за развитие на бизнеса и инвестициите.

*Индексът на социален риск (Allianz Social Risk Index) се изчислява по скалата от 0 до 100, където 0 е най-високият, а 100 е най-ниският риск. Взимат се предвид 12 параметъра (икономически, социални и политически), които се оценяват индивидуално от 0 до 100, а след това се изчислява средната оценка за държавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още