IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се готви за двустранни договори с Лондон при Brexit без сделка

Страната ще консултира българи за правата им след края на преходния период при излизането на Великобритания от ЕС, предвижда правителствен план

16:17 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще сключва двустранни договори с Великобритания в определени области, ако няма общ подход на ЕС, при Brexit без сделка. Това предвижда планът за действие на правителството, приет по време на заседанието на Министерския съвет.

Записани са още и законодателни дейности и адаптация на нормативната уредба, координационни мерки, информационни дейности, допълват от пресцентъра на правителството.

Основно двустранните споразумения ще бъдат в сфери като въздушен транспорт, автомобилни превози на пътници и товари, както и обмен на информация по отношение на ДДС и събиране на публични вземания.

Сред информационните дейности, които държавата ще предприеме като част от Плана, са актуализирането на раздела, посветен на Brexit, на официалния сайт на Министерството на външните работи (МВнР) и провеждането на информационна кампания, насочена към българските фирми, за последиците от излизането на Великобритания от Съюза, организирана от Министерството на правосъдието и Националната агенция по приходите (НАП).

Планът предвижда предоставяне на консултации и информация на български граждани, пребиваващи в страната, относно правата им след оттеглянето на страната от ЕС, както и относно реда за ползване на медицински услуги от гражданите с легален престой или пребиваване във Великобритания, както и по отношение на лицата, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Тези дейности се осъществяват от Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), посолството ни в Лондон и Министерството на труда и социалната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още