IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България разполага с достатъчно запаси от подземни богатства

Правителството утвърди националния баланс на находищата от суровини

16:27 | 03.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настъпилите през миналата година абсолютни изменения в количеството и качеството на наличните запаси и ресурси на находищата на подземни богатства като цяло са в границите на заложените стойности в съгласуваните и утвърдени работни проекти. Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности от различните видове подземни богатства.

Това пише в анализа на Министерството на енергетиката, с който ведомството предлага на правителството да приеме Национален баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в Република България към 1 януари 2017 г.

На днешното си последно заседание служебният кабинет на Огнян Герджиков одобри баланса, съобщи правителствената пресслужба.

В документа е направен сравнителен анализ на състоянието на количеството и качеството на запасите и ресурсите към началото на миналата и на тази година. Отбелязани са измененията, допуснатите експлоатационни загуби, увеличението и/или намалението на запасите и ресурсите в резултат на проучване, преизчисление и преоценка.

В страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на девет вида енергийни суровини, 11 вида руди, 76 вида индустриални минерали и 76 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

Националният баланс е съставен в 16 тома и се съхранява в Националния геоложки фонд към дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ на Министерството на енергетиката.

Той може да се ползва по установения законов ред от компетентните ведомства, както и от всички заинтересовани физически и юридически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още