IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отстъпва по условия за правене на бизнес

Страната ни губи две позиции до 38-мо място от 189 икономики в новата класация на Световната банка

13:11 | 29.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът за автомобилни компоненти на Witte&nbsp;Automotive в Русе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заводът за автомобилни компоненти на Witte Automotive в Русе. Снимка: Ройтерс

През последните 12 месеца в България е станало по-трудно да се прави бизнес. Страната ни не отчита промяна по редица показатели, а по някои има дори отстъпление, показва годишната класация Doing Business за 2015 г., изработвана от Световната банка. В ранглистата България е на 38-мо място от 189 анализирани икономики.

Класирането е с променена методология, но авторите правят сравнение и от него става ясно, че България отстъпва с две позиции, защото по новите правила в Doing Business 2014 тя би трябвало да е на 36-о място.

През 2014 г. по старата методика България заемаше 58-мо място от общо 189 икономики – с една позиция надолу спрямо доклада от 2012 г. 

В доклада се посочва, че българската икономика се е доближила с много малко до най-добрите световни примери. Това се дължи единствено на промяната в 3 критерия - трансгранична търговия, започване на бизнес и уреждане на несъстоятелност. 

Световен лидер в класирането за пореден път е Сингапур, следван от Нова Зеландия, Хонконг, Дания, Южна Корея, Норвегия, САЩ, Великобритания и Финландия. Сред ТОП  20 място намират и бивши комунистически държави като Грузия (на 16-о място, веднага след Германия) и Естония (18-о място).

На дъното са Либия, Централноафриканската република, Южен Судан, Чад, Демократична република Конго, Афганистан, Венецуела, Ангола и Хаити. На последно място е Еритрея.

В региона на Югоизточна Европа лидер е Македония, която заема 30-о място в класацията. Втората най-добра дестинация за бизнес в региона е Черна Гора (на 36-о място), следвана от България (38-а позиция). 

За България сериозен проблем продължава да е свързването на бизнес обекти с електрическата мрежа. По този показател страната се смъква от 122-ро на 125-о място сред близо 190 икономики. Свързването с ток отнема над 4 месеца, докато за световния лидер в тази сфера - Южна Корея, този срок е 18 календарни дни. В Европа лидер в това направление е Германия, като там бизнес обектът може да се свърже към електричеството само за 28 дни и след 3 процедури.

При получаването на разрешение за строителство спадът е от 100-о на 101-во място. По отношение на започването на бизнес София отстъпва от 41-о място на 49-о.

Данните за България:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още