IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България официално пое ролята на председател на Съвета на ЕС

По време на официалната церемония Доналд Туск изненада с реч на български език, подкрепяйки намерението на България да вкара във фокуса на ЕС Западните Балкани

20:20 | 11.01.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов. Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов. Investor Media Group

С официална церемония в Народния театър "Иван Вазов" България пое председателството на Съвета на ЕС. "Поемаме отговорността с гордост и самочувствие", отбеляза в своето приветствие към гостите министърът, отговарящ за дейностите по председателството Лиляна Павлова.

Тя припомни 13-вековната история, през която българите са показали своето гостоприемство, толерантност и диалогичност и именно тези качества са необходими да бъде съхранен и ЕС - без разделение на малки и големи държави.

България поема председателството на Съвета на ЕС в труден за Европа момент, отчете българският президент Румен Радев. Той отбеляза, че конкурентоспособност се постига не с орязване на социални права, а с инвестиции в образованието и високите технологии, както и че проблемите на сигурността и миграцията изправя ЕС пред сериозни предизвикателства.

Радев беше категоричен, че от 13 века България е "порта на Югоизточна Европа", а историята е показала, че разделението носи трагедии. В своето приветствие той припомни още, че страната ни има успешен модел на съжителство между религиите, спасява евреите в мрачни за Европа времена и е "люлката на кирилицата, която е мост към Изтока".

"Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата“, каза още българският президент.  

България няма да бъде единствено безпристрастен модератор в преговорите, но и българите ще имат усещането, че ЕС прави нещо и за тях, обеща от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Той изброи и някои от предизвикателствата пред страната ни в следващите шест месеца - бъдещето на Кохезионната политика на фона на намаляването на вноските в бюджета след Brexit, проблемите в региона.

"В Крим нещата не се решават", каза още Борисов и допълни, че вътре в ЕС на дневен ред пък ще е Полша и възможното активиране н чл. 7 от Договора от ЕС.

Представителите на европейските институции засвидетелстваха своята готовност да помагат на страната ни в следващите шест месеца.

Изненада поднесе Доналд Туск, който изрече своето приветствие на български език. Той цитира стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно", отбеляза факти от историята на България, включително и, че нямаме загубено бойно знаме. "Никой не ви е дал нищо даром", категоричен беше Туск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 6 години
Михалаки Георгиев-Меракът на чичо Денчо,изп. Богдан Дуковhttps://***.youtube.com/watch?v=gy_QSk-enwk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
LaCosta
преди 6 години
"усилията на България да избере Западните Балкани като фокус на председателството"От 29 години България не е субект на собствената си съдба и няма как да избира нещо, още по-малко пък да поставя "фокус" на политиката на ЕС, дори и само за 6 месеца. Едва след като САЩ направиха /поредната/ цветна революция в Македония се създадоха условия последната да бъде набутана в ЕС и поради това САЩ зададоха нова политика на ЕС - ускорено прибиране на Македония /вероятно и Сърбия/ в редиците на съюза. От там вече бюрократите в Брюксел сведоха на нашите кукли в страната какво трябва да представят като свой приоритет за следващите 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Официалното поемане на Българското председателство на Съвета на Европейският съюз (ЕС) доказа, че лидерите на ЕС не зачитат своята роля за понасяните в България щети.При допусканата грешка за прилагането на еврото без защита срещу неговото вредно влияние и българите сме със съдба на жертви. Сега в България колкото повече работим да постиганем обществен икономически растеж, толкова по-големи са щетите.Съществуват две възможности: Първа: Запазва се липсата на защита срещу вредното влияние от парите. Продължава въздействието на водещия причинител за щети.Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от парите. Тогава ще е премахнат водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
888
преди 6 години
Поздравления за заглавието!Сега си дадох отговор защо откриването беше проведено в Народния театър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
6
rate up comment 12 rate down comment 5
Ferry
преди 6 години
хайде наслука и дано не се провалят, защото това ще е НАЙ-големият реил случвал се в новата история на държавата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
Като знам откъде влиза ръката, за да управляват куклите, на бая хора ще им допадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Що бе ... нема лошо , нека да ни видят хала...и акъла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
redcretin
преди 6 години
Ужас, сега целия свят ще ни гледа сеира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още