IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Туркменистан ще открият търговски представителства в Ашхабат и в София

Обсъдени са възможностите за доставка на туркменски газ за България през Русия и за търговски сделки в областта на химическата промишленост

18:41 | 11.08.19 г.
<p>
	Бойко Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. <em>Снимка: МС</em></p>

Бойко Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Снимка: МС

"Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, предава БНР.

Премиерът Борисов изтъкна желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм. 

Борисов подчерта потенциала на сътрудничеството между България и Туркменистан относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Той акцентира върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и посочи сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. Според Борисов газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център „Балкан” на територията на България. Двамата са обсъдили днес възможностите за доставка на туркменски газ за България през Русия, както и възможността за търговски сделки в областта на химическата промишленост. 

Премиерът изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението „Запад – Изток“ и „Запад – Юг“ през Югоизточна Европа и Черно море. Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан Борисов посочи инфраструктурата. По думите му, би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

България и Туркменистан ще открият търговски представителства съответно в Ашхабат и в София, съобщи още Бойко Борисов. Той допълни, че за началото на следващата година се подготвя визита в България на туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов.

По повод обявените по-рано разговори, които правителството води с втори южнокорейски инвеститор, премиерът обясни, че става дума за завод за акумулаторни батерии. Борисов посочи, че за инвестицията на германски автомобилостроител сме конкуренти с Турция, но същевременно и приятели. Борисов посочи, че докато е премиер, ще се поддържат добросъседски отношения с Турция въпреки скъсаното споразумение за мигранти между ЕС и Анкара.

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов в „Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между България и Туркменистан в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още