IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в топ 3 по наказателни процедури от ЕС

Към момента ЕК води общо 74 наказателни процедури срещу страната ни, най-много за закъснения при транспониране на законодателство

17:05 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg </em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

България е на трето място сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) с най-много новооткрити наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК) през миналата година. Страната ни отстъпва единствено на Гърция и Кипър, става ясно от годишния доклад на ЕС за прилагането на европейското право за 2019 г.

Към момента момента органът от Брюксел води общо 74 наказателни процедури срещу България за неизпълнение на европейското законодателство. За сравнение, през 2015 г. висящите наказателни процедури срещу страната са били почти двойно по-малко – 39.

Общо 39 са новооткритите процедури срещу страната ни през 2019 г.  Най-честото нарушение на българските власти е закъснението за въвеждане на европейското законодателство през последните две години. Само за това са образувани 35 процедури.

За свързано с опазване на околната среда законодателство са образувани 8 производства, а по темите "правосъдие и потребители", "превози и движение" и „малък бизнес“ има по шест процедури.

Въпреки че броят на откритите дела за нарушения остава стабилен през последната година, броят на новите случаи на нарушения се увеличава с над 20% в сравнение с предходната година.

Люксембург, Естония и Литва имат най-малко нови открити дела за неправилно транспониране или неправилно прилагане на законодателството на ЕС през 2019 г., докато Испания, Италия и Гърция са с най-голям брой.

Повече от половината производства за установяване на неизпълнение на задължения през 2019 г. се отнасят до ненавременно транспониране на директиви, въпреки че броят им леко намалява. Най-голям брой нови производства за ненавременно транспониране има срещу България, Белгия, Гърция и Кипър, а най-малък — срещу Дания, Италия и Литва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още