IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място в ЕС по брой на жените програмисти

Само 22 на сто са жените в транспорта в държавите членки на блока

17:08 | 06.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по брой на жените в IT сектора, обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова на международната конференция „За повече равенство на жените в транспортния сектор“.

Над една пета от програмистите в страната са жени. За сравнение, в ЕС са 16%, каза Росица Димитрова, цитирана от пресцентъра на КНСБ.

Тя очаква броят на жените програмисти у нас да се увеличи, защото 30 на сто е делът на завършващите IT специалности студентки. 

На конференцията стана ясно, че България е на четвърто място в Европа по брой на жени в правителството. Това заяви председателят на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова.

Това е добър пример на фона на останалите европейски държави, но все още трябва да се извърви дълъг път по равенството на половете и особено на заплащането, заяви Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и световната транспортна федерация.

Разликата в заплащането за една и съща работа между жени и мъже в България е близо 14 на сто, заяви зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Най-големият проблем е при високите позиции, където мъжете трудно отстъпват директорски постове.

Дискусията, организирана от Съюза на транспортните синдикати, бе открита от еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел и президента на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу.

Синдикалисти ще преподават равенство на половете. Това предвижда европейски проект, който беше и темата на конференцията. По линия на проекта се създава и наръчник, който да служи на всички синдикалисти в транспорта като учебник.

На европейско ниво започва кампания в училищата "Жените в транспорта - платформа на ЕС за промяна", която да обучава децата, че няма чисто мъжки и  женски професии и всеки може да работи това, което иска.

Жените имат място в транспортния сектор и синдикатите трябва да се борят постоянно този процент да се променя, обяви Шарън Бъроу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Нерде транспорт, нерде ИТ.Хайде, искам жени таксиджийки, тираджийки и кранистки. Равенството означава и задължения, не само права!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още