IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на челни позиции в ЕС по „усещане за корупция“

Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, пише в доклад на Transparency International

08:23 | 29.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Усещането за корупция сред страните в ЕС е най-високо в България, а най-ниско - в Дания, сочи изследване на организацията Transparency International. Документът ще бъде представен днес в Брюксел, уточнява БТА.

От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, нашата страна заема 77-о място с резултат от 42 точки. Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

Според изследването България за последната година е отстъпила с една точка, а с близък резултат са Гърция с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голямото отстъпление в последните години, се допълва в доклада.

България и Румъния (61-о място и 47 точки) отчитат известен напредък в последните години, пише в документа, но се отбелязва, че в нашата страна миналата година е имало "сериозен корупционен скандал". Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията. 

В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста.

Често остава неясно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.

Повечето страни по света не успяват да се преборят с корупцията и това допринася за кризата на демокрацията, констатират от Transparency International. Над 2/3 от държавите тази година показват резултат под 50 точки, а средният резултат е 43 точки. За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, включително Аржентина и Кот д'Ивоар, докато при 16 се наблюдава значително отстъпление, включително Австралия, Чили и Малта.

Доклада отчита връзка между корупцията и състоянието на демокрацията. Истинските демокрации имат средно по около 75 точки; несъвършените демокрации имат средно по 49 точки; смесените режими с автократичен уклон - 35; авторитарните режими - 30 точки, според приложения показател, обобщава организацията.

„Усещането за корупция" се измерва от 1995 г. и оценява работата на чиновниците. Вижте за подробности вградената карта!

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Сега корупцията не е най-значимия проблем.Фаталният обществен проблем е наличната парична грешка за неограничавани щети от работата на централната банка. Заради държавната неправилност колкото повече работят хората за икономически растеж, толкова повече са възникналите щети от работата на централната банка. При създадената обстановка е невъзможно устойчиво подобрение на жизненото равнище. Правителството е с подсигуряван провал.Пренебрегването на фаталната парична грешка създава условия за възникване на щети, които са много пъти по-големи от щетите от корупция. Устойчивият държавен просперитет е възможен със защита срещу щети от работата на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още