IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгартрансгаз“ може да финансира отсечката от „Турски поток“ с облигации

Другият вариант е банков кредит, като и при двата варианта решение трябва да се вземе до юни

16:01 | 07.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Българският оператор на газопреносна мрежа „Булгартрансгаз“ може да пусне облигации или да вземе банков заем през 1-вото полугодие, за да финансира изграждането на транзитния газопровод, част от „Турски поток“, който се оценява на 2,3 млрд. лв. без ДДС. Има и трети вариант за финансиране - чрез лизинг, който "Булгартрансгаз" да изплаща от транзитните такси. Това каза изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов пред журналисти в София, цитиран от Bloomberg.

474-километровия тръбопровод е част от реконструкцията на мрежата за 2,8 млрд. лева, с помощта на която се очаква да се пренася газ от Турция до Сърбия чрез потенциално разширяване на „Турски поток“.

„Газпром“ и MET Group подписаха договори за резервиране на капацитета по тръбата в България, чийто строеж България се стреми да приключи до края на 2019 г. Може да се наложи да се потвърдят резервациите през април при по-високи разходи по проекта, коментира Bloomberg.

По-рано днес стана ясно, че три консорциума са подали оферти за строежа на газопровода, който може да е част от т. нар. "Турски поток". В консорциумите влизат компании от Италия, Унгария и Саудитска Арабия, а според Bloomberg сред кандидатите са Max Streicher и Arkad.

Тръжната комисия ще работи до края на март, когато се очаква да бъдат отворени и ценовите предложения, съобщи Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

По-рано през седмицата енергийният министър на България Теменужка Петкова заяви, че инвестициите, които страната ни ще направи за изграждането на проекта, ще могат да се възвърнат до 2039 г. Тя уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за „Турски поток” е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция „Провадия” до българо-сръбската граница. 

Неотдавна в руски медии се появи информация, че руската „Тръбна металургична компания“ е заинтересована да участва в търга. По време на посещението си в София тази седмица руският премиер Дмитрий Медведев подчерта, че Москва иска гаранции от ЕС, че ситуацията с „Южен поток“ няма да се повтори.

Преди дни свързваната с Христо Ковачки компания "Атоменергоремонт" оттегли жалбата си срещу обществената поръчка и тя може да бъде продължена с удължен заради замразяването ѝ срок.

Българската тръба се очаква да е дълга 474 км. с капацитет от 31,5 млрд. куб.м природен газ годишно. Проектът предвижда изграждането и на две компресорни станции. 3,5 млрд. куб.м от пренасяния газ се прогнозира да останат за местно потребление. Съоръжението при всички положения ще бъде на държавната "Булгартрансгаз".

Затруднение може за проекта да дойде от факта, че Русия очаква гаранции от ЕК, че няма да спъва инициативата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Капацитета на потока в България не е 31.5 млр а 16 млр куб метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още