IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз“ резервира 500 млн. куб. м. газ за 10 г. от терминала в Александруполис

С решенеието на кабинета се фиксират количествата втечнен природен газ, които ще се резервират от LNG терминала

17:28 | 10.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българското държавно енергийно дружество „Булгаргаз“ ЕАД ще резервира 500 млн. куб. м. природен газ за десет години от терминала при Александруполис. Това решение взе правителството на днешното заседание. 

С решението на Министерския съвет се фиксират количествата втечнен природен газ (LNG), които „Булгаргаз" ЕАД ще резервира от терминала до град Александруполис, Гърция, - 5 300 000 MWh/година (~500 млн. куб. м. на година).

С акта се удължава и периодът, за който се резервират количествата на десет години.

Днес, в деня на решението, изтича крайният срок за подаване на оферти в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет в терминала.

България, чрез „Булгартрансгаз" ЕАД, ще участва като акционер в проектната компания „Газтрейд" С.А., която осигурява развитието на проекта за изграждане на новия LNG терминал до гр. Александруполис, Република Гърция. Участието на България в проекта е в изпълнение на политиката за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ с цел гарантиране на енергийната сигурност и постигане на конкурентни цени за българските потребители.

Investor припомня, че отделно от резервирането на газ от терминала, в рамките на изминалата седмица от "Булгаргаз" представиха покана за предоставяне на оферта за избор на кредитна институция, която да издаде банкова гаранция, свързана с договора за пренос на газ, сключен с Азербайджан, за 1 млрд. куб. м газ годишно. Очакват се тези доставки да започнат още тази година, като ще се извършват през интерконектора с Гърция.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
pioner
преди 4 години
Тихо да се задават въпроси не е здравословно в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
doba
преди 4 години
То че резервира хубаво, но на какви цени?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още