IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предложи намаление на цената на газа

Първите индикации от страна на държавната компания бяха за запазване на цената през третото тримесечие

17:27 | 10.06.13 г.
"Булгаргаз" предложи намаление на цената на газа

Държавната „Булгаргаз“ предложи намаленение на цената на природния газ, макар и с минималните 0,15%, става ясно от съобщение на компанията. Първите индикации бяха, че дружеството ще предложи на регулатора цените да останат без промяна.

Предложението е през третото тримесечие природния газ да се търгува за 630 лева за хиляда куб. метра без ДДС и без акцизи. В момента цената е 630,94 лева.

В предложението до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не са вписани основанията за исканата промяна.

По закон газовото дружество трябва да информира един месец преди официалното си заявление обществеността за това какви промени иска по отношение на цената на природния газ. В изпълнение на това свое задължение от „Булгаргаз“ съобщиха в началото на май, че на базата на съотношението лев/долар и цените на алтернативните на природния газ горива, няма да бъде искана промяна на цената.

При определянето на цената на газа за второто тримесечие обаче енергийният регулатор не се съобрази с мотивите на „Булгаргаз“ и наложи по-значително намаление на цената от предложеното.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още