IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз“: Доставките на газ за България не са застрашени

Планирали и осигурили сме доставките на всички свои клиенти, които са сключили договори за доставка, поясняват от дружеството

16:05 | 01.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на &bdquo;Булгаргаз&ldquo; Николай Павлов. <em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Не са застрашени доставките на газ за България. Това посочват в публикувано на официалната им страница съобщение от държавния оператор „Булгаргаз“ ЕАД. От дружеството посочват още, че са планирали и осигурили доставките на всички свои клиенти, които са сключили договори за доставка, до размера на договорените количества. И допълват, че действително в Европа има газова криза, хранилищата не са запълнени и цените са достигнали рекордни нива, включително поради опасения за недостиг.

Според „Булгаргаз“ поскъпването на природния газ от 1 януари 2022 г. не би могло да се избегне, дори ако България получаваше всички договорени количества азерски газ. Този газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари, поясняват от компанията.

От „Булгаргаз“ обясняват още, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България съгласно договора с азерската страна е интерконекторът Гърция-България, който обаче не е изграден. Дружеството посочва, че не може да влияе на този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането на междусистемната газова връзка. Като временно решение „Булгаргаз" е успял да договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА). Също така дружеството още не е информирано от гръцко-българската компания Ай Си Джи Би АД кога ще бъде готова гръцката газова връзка. От „Булгаргаз: допълват, че получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна.

В съобщението компанията опровергава министъра на енергетиката, който в края на годината обяви, че е възможно да се доставят още количества и през Турция. Причината е, че операторите на българската и турската мрежа не предлагат такава възможност, посочват от "Булгаргаз".

В съобщението си от дружеството отбелязват още, че през 2021 г. са продавали на българския потребител природен газ на цени „значително по-ниски от цените на европейските газови пазари, в това число на топлофикационните, газоразпределителните дружества и големи индустриални клиенти“. От компанията изчисляват на 675 млн. лева ценовото предимство за клиентите на „Булгаргаз“ ЕАД, само за 2021 г., изчислено през доставените количества и разликата между цената, по която дружеството продава на своите клиенти и действащите цени на европейските газови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
dnp_m
преди 2 години
137 лева на спот пазара в Австрия. Договора с Газпром е велик. Цена на спот по висок от дългосрочните договори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dnp_m
преди 2 години
Trading DayContractVWAP / CEGHIX?/MWh01 JanuaryTuesday72.66201 JanuarySunday59.77701 JanuaryMonday70.117
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още