IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще върнат надвзетите пари от следващата субсидия*

Ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите във влогове за лихви, каза лидерът на социалистите

11:15 | 26.06.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БСП</em></p>

Снимка: БСП

Надвзетите пари ще бъдат удържани от следващата субсидия на БСП. Това обяви 
пред журналисти в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова, цитирана от БТА. По думите й 
към декември миналата година от БСП са получили близо 6 млн. лв. субсидия. 

"Ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите във влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за кампанията около европейските избори (около 2 млн. лв.), за старта на Българска свободна телевизия (около 1,5 млн. лв.), също толкова преводи за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме с тези пари", заяви Нинова. 

Припомняме, че ГЕРБ първи върнаха вчера в бюджета надвзетите 5,6 млн. лв. от субсидии.

По данни на Министерство на финансите надвзетите субсидии на БСП са в размер на 4,3 млн. лв. От думите на Нинова стана ясно, че те ще бъдат връщани с удръжки от следващите преводи на партийни субсидии.  

Относно предстоящите консултации за размера на партийната субсидия с ГЕРБ Корнелия Нинова отново потвърди, че партията и ще участва в разговорите. Тя информира, че такива е трябвало да се състоят още днес, но поради отсъствието на ръководни кадри от парламентарната група на ГЕРБ от страната не е ясно точно за кога се отлагат.
За консултациите между парламентарните групи за размера на партийната субсидия Нинова обясни, че това е било тяхна идея още отпреди десет дни. 

"Смятаме, че това е разумното - да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим", коментира лидерът на левицата. 

Корнелия Нинова каза още, че по време на преговорите левицата ще отстоява два принципа - да не се допускат частни интереси да си купуват партии и в същото време субсидиите да бъдат намалени, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари. "С тези два принципа отиваме на разговори", увери Нинова. 

Тя информира, че от БСП отново ще внесат предложение за намаляване на ДДС върху храни и лекарства, когато бъде отворена бюджетната процедура за 2020 г. през октомври.

Междувременно стана ясно, че депутатите от парламентарната група на ГЕРБ остават на позицията за 1 лев партийна субсидия, но са склонни за разговори, каквито ще инициират колегите им от "Обединени патриоти". 

"Ние твърдо стоим зад позицията си и решението на Министерски съвет за един лев партийна субсидия, такъв какъвто беше и вотът на българските граждани. Над 2,5 млн. лв. отговориха с "да" на въпроса на референдума", коментира пред журналисти в парламента Десислава Атанасова.

По думите й парламентарната група на ГЕРБ е от 95 народни представители, а общо броят на депутатите е 240. "Така че, ако нашето предложение не събере достатъчно подкрепа в пленарна зала, виждаме че единствено "Воля" заявяват, че ще подкрепят един лев - сме склонни на разговори, такива, каквито ще инициират колегите ни от "Обединени патриоти" през тази седмица", каза още Атанасова. 

Валери Симеонов, лидер на НФСБ и депутат от ПГ "Обединени патриоти", също коментира казуса пред журналисти.  Според него се работи активно, за да бъде намерено бързо решение по въпроса със субсидиите. Той увери, че НФСБ няма да има проблем с връщането на надвзетата субсидия. 

От ДПС пък обявиха, че няма да участват в консултациите за размера на партийните субсидии. Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС обяви в кулоарите на парламента, че партията има готовност да върне надвзетите партийни субсидии в най-скоро време. Според разчетите на финансовото министерство размерът на дължимите средства е 1,6 млн. лв. 

Относно предстоящите консултации Карадайъ заяви, че не вижда какво може да произтече от тях и обясни, че дебатът е приключил с внасянето на писмени предложения между първото и второто четене на промените в Закона за бюджета.

Той припомни позицията на движението за нула лева субсидия и отворен или "американски модел" на финансиране. "За нас субсидиите за политическите партии би трябвало да имат размер, такъв че да могат да финансират дейността и кампаниите си. Ако няма да могат да финансират дейността си чрез субсидии от държавата, то тогава трябва да има отворен, прозрачен, ясен модел за финансиране", посочи Карадайъ. 

От „Воля“ пък не смятат за нужни парламентарните консултации за един лев партийна субсидия. Това каза пред журналисти в парламента Кръстина Таскова, заместник-председател на парламентарната група.

"Ние сме категорични, че субсидията трябва да бъде един лев, защото смятаме че тези пари не са нито на премиера, нито на президента, това са пари на българския данъкоплатец", каза Таскова. Тя обясни, че позицията им остава непроменена и припомни, че българските избиратели са заявили своята воля още по време на референдума от преди две години. "Няма какво повече да се консултираме", коментира Таскова. 

Тя увери, че ще изпълнят закона и ще възстановят надвзетите средства. Според данни на Министерство на финансите "Воля" дължи на бюджета сума в размер на 656 хил. лв. 

*Обновена с позицията на ДПС и "Воля". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Investitor33
преди 4 години
БСП-то може и да не си държат парите във влогове, ама и не са похарчили по най-разумния начин субсидиите, просто са ги прахосали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Тези от Б С П *** ли са Не връщайте нищо Не сте излъгали нищо за субсидиите Опредили ли са ги М Ф и Парламента Те са допуснали грешка и да си носят отговорността Партиите напълно законно са си получили субсидиите и които е сгрешил да си носи отговорноста Н е мога да разбера Парламента определя годишни субсидии на партиите за политическата им деиност и която партия не ги похарчи за годината за такава политическа деинос бюджета би трябвало да си ги прибира Какви са тези огромни наличности на Г Е Р Б Те политическа партия ли са или лихварска къща ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
pioner
преди 4 години
Как ще имат пари хорат:1. Поради грешка в закона изпълнителната власт в лицето на ГЕРБ изплаща на всички партии по някой милион повече.2. ГЕРБ чрез лицето Иван Портних подарява на Красимир Гергов 43 милиона 3. ГЕРБ чрез Сотир Цацаров и Иван Гешев арестуват всички големи касички на БСП:Ветко, Маринела и Вълчо АрабаджиевиМиню СтайковНиколай и Евгения БаневиОбщинарят Бенчо Бенчев (не е в затвора но се дистанцира от БСП за момента)4. Появява се Слави Трифонов този стожер на справдливоста и разкрива това зверско ограбване на народа.5.Прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров размахва пръст и всички чинно казват, че ще си върнат надвзетите милиони.6. Бойко Борисов идва и казва повече никакви милиони за никого само няколко месеца преди местните избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 4 години
За кратко време държавата реагира за неправилно преведени 14.5 милиона лева, ала е с мълчание за милиардите лева загуби от наличния грешен начин за работа на централната банка.Запазването на държавната грешка увеличава щетите и подсигурява политическия провал на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още