IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще сезира Конституционния съд за мораториума за нови лекарства

Забраната отнема и ограничава основни права на българските граждани, мотивират се от партията

13:58 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентарната група на "БСП за България" ще сезира Конституционния съд за Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., с който се въвежда временен мораториум за плащане за нови лекарствени продукти. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на групата Жельо Бойчев, цитиран от БТА.

Днес парламентът отхвърли ветото на президента върху мораториума за финансиране на нови оригинални лекарства през 2018 година. 

Народните представители разгледаха отново Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., който беше приет от парламента на 29 ноември и върнат за ново обсъждане след вето на президента Румен Радев от 8 декември 2017 г.

По-рано този месец президентът Румен Радев наложи вето върху Параграф 6, който забранява плащането от НЗОК за определени нови лекарства догодина. Според държавния глава текстовете създават различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и засягат основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

"Считаме, че се отнемат и ограничават основни права на българските граждани, а именно - правото на живот, ясно разписано в чл. 28 от Конституцията; правото на здравно осигуряване и гарантиране на безплатно медицинско обслужване, според чл. 52 от Конституцията", заяви Бойчев. По думите му след унизителния дебат от днес сезирането на Конституционния съд е последният шанс и надежда за тези хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още