IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска оставка на министри заради проблемите с електронните винетки

Според лидера на левицата Корнелия Нинова системата с винетките е в пълен хаос

12:59 | 05.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на пресконференция, че заради случая с електронните винетки трябва да бъде понесена политическа отговорност, а не чиновническа. Тя заяви, че оставката на министри е задължителна.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ и един от съветниците на регионалния министър бяха освободени днес от работа.

Така те ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка, се посочва в прессъобщение на пресслужбата на кабинета, разпространено по-рано днес. Като член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

От постовете си са освободени Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Нинова напомни, че за стотици българи 2019 г. е започнала с проблеми около винетките и изтъкна, че това показва за БСП, че системата е в пълен хаос. Нинова обвини управляващите в некомпетентност и неграмотност. Според нея унищожена е и правовата държава и държавността като цяло. "Борисов се подиграва с народа с изказванията, които прави напоследък", коментира лидерът на БСП. "За неговото правителството отново няма отговорност, а за хората отговорността е 180 млн. лева от джоба им, сега и глоби, ако им се налага, и напрежението, на което са подложени", допълни Нинова.

Лидерът на БСП аргументира тезата си за унищожената правова държава с това, че според нея предложенията за въвеждането на тол системата не са били направени по нормалния законов ред, като изтъкна, че те не са били съгласувани, не са били внесени от МС, а от депутати от ГЕРБ, които, по думите й, сега не излизат да обяснят какво са направили и каква отговорност ще носят. Последните поправки в закона ги внесоха на 17 декември, а на 31 декември премиерът Борисов включи Северната тангетна в системата, а на втори януари я извади, припомни хронологията на управленските решения лидерът на БСП, с което аргументира твърдението си за хаоса, некомпетентността, неграмотността и погазването на правовата държава и законодателния ред в страната от управляващите.

Нинова изтъкна, че заявеното от премира, че винаги има сътресения при преход от хартиен на електронен носител за винетките се опровергава от подобни процеси, които са се случили безпроблемно в Германия, Австрия и Унгария.
От БСП изтъкнаха още, че винаги са отстоявали необходимостта от дебат в НС по темата за електронните винетки и попитаха премиера кой ще плати в бюджета очакваните приходи от е-винетки, приети от НС, заради идеята на ръководството на тол управлението да има гратисен период. От левицата попитаха и дали заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще продължи да отговаря за изграждането на тол системата.

От левицата предупредиха и за предстоящ проблем при определянето на тол цените и обхвата на системата, като попитаха дали това няма да стана наказателен инструмент за непослушни кметове. От БСП посочиха като проблем липсата на връзка на системата с тази за електронни разплащания или за електронно връчване и поискаха от вицепремиера Томислав Дончев обяснение какво се случва с архитектурата на електронното управление и къде в нея попада системата за електронната винетка.

От БСП смятат, че при добро направено задание в тол системата или в електронното управление на винетките би могло да се намери решение на проблема за хората в градовете, в чийто обхват има платени пътища. От левицата предупредиха и за затруднения на общините при поддръжката на пътищата, които ще преминат към тях от републиканската инфраструктура.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още