IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП подготвя законопроект за забрана на внос на боклук от трети страни

За пет години са внесени 734 хил. тона отпадъци от трети страни, от Европа не се знае, заяви Корнелия Нинова

18:04 | 05.01.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От левицата подготвят законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци, болнични отпадъци, от трети страни в България. Това каза пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„От 2017 година досега 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата на Перник, а за вноса на боклуци – 47 пъти. И никой не ни чу. Във всички въпроси, които сме поставяли, сме предлагали какво да се прави“, посочи Нинова. 

„Борисов превърна страната в сметище за всичките тези години… Когато ти е разрешен вносът, винаги може да се намери и корупционен елемент, да мине през институциите и органите на властта и боклукът да влезе в страната. Но когато има забрана, това е една много тежка мярка. Имаме отговор от министъра, че за пет години са внесени 734 хил. тона от трети страни, не от Европа. От Европа не ги знаем колко са количествата заради свободното движение на стоки“.

По думите на Нинова в Перник има много въпроси за изясняване.

„За десет години цената на водата за хората е увеличена три пъти. Уж с цел инвестиции във водопреносната мрежа. Само че за тези 10 години е сменена 0,5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Трябва да се носи и политическа, и наказателна отговорност… Къде са парите?!... Водата на България изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и корупция“.

Според лидера на БСП смяната на министри не решава проблемите, „защото политиката продължава, трябва да се промени моделът“. 

На въпрос дали ще се кандидатира отново за председател на партията, Нинова отговори: „Няма да се самокандидатирам. Ще изчакам конференциите и номинациите… Не бих сменила посоката, в която се движим... Винаги бих дала път на умни, кадърни и почтени хора“. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още