IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП е против изравняване на пенсионната възраст за мъже и жени

Левицата предлага възрастта и стажът за пенсиониране на жените да бъдат с 3 години по-ниски от тези на мъжете

11:28 | 15.07.15 г.
БСП е против изравняване на пенсионната възраст за мъже и жени

Депутати от БСП-Лява България ще внесат между първо и второ четене предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, според които възрастта и стажът за пенсиониране на жените да бъдат с три години по-ниски от тези на мъжете. Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от БСП-Лява България Мая Манолова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че от групата настояват да не се изравняват изискуемите стаж и възраст между жените и мъжете при пенсиониране. „Идеята за изравняване е несправедлива и поставя в неблагоприятна ситуация българските жени“, каза Манолова. По думите й изискването за 65 години възраст и 40 години стаж е абсолютно непосилно за българските жени и това ще доведе до ситуация, в която хиляди български жени изобщо няма да могат да се пенсионират.

Манолова подчерта, че ситуацията в страната и на пазара на труда е в ущърб на жените, които работят в отрасли с по-ниско заплащане. „С 14 процента е по-ниско заплащането на жените спрямо мъжете в България, жените получават по-ниско възнаграждение при равнопоставен труд и е много по-трудно да постигнат изискуемия стаж и възраст за пенсиониране“, каза тя.

Манолова призова всички жени народни представители, включително председателят на парламента Цецка Цачева, да подкрепят предложенията на БСП.

„Ние сме наясно, че по-доброто решение е равни условия на пазара на труда, възможност за жените да се реализират, възможност за гъвкаво пенсиониране, гъвкава работа, но докато това не се случи, не е справедливо да сме равни единствено в пенсионирането“, заяви Мая Манолова. Тя допълни, че днес българската жена, която има многократно повече ангажименти, която е призвана да отстоява каузи, да защитава семейството си, да отглежда деца, да работи повече от 10 часа и на работното си място, и в къщи, е абсолютно дискриминирана с предложенията, които прави управляващото мнозинство.

От БСП настояват и за замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата, които са валидни в момента. „За да се пенсионира, според предложенията на управляващите, един човек трябва да е започнал работа на 25-годишна възраст, да няма нито ден прекъсване в своя осигурителен стаж, за да може благополучно, ако доживее до 65 години, да се пенсионира“, коментира Манолова.

Манолова каза, че ще внесе исканията на полицаите за пенсионната реформа, които предвиждат тригодишен гратисен период за влизане в сила на новите правила, каза още тя. Дора Янкова допълни, че до момента подкрепа за предложенията са получили от групата на БДЦ. Разговаряли са и с ДПС, които предстои да вземат решение. От АБВ са отказали подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още