IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Постигането на екологичните цели трябва да става чрез стимули

Радосвет Радев обсъди с министъра на околната среда и водите въвеждането на продуктови такси за дрехи втора употреба

20:10 | 27.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БСК</em></p>

Снимка: БСК

Като качествен и ползотворен определи диалога между Българската стопанска камара (БСК) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) изпълнителният председател на работодателската организация Радосвет Радев по време на днешната му среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Тема на разговора бяха основно възможностите за задълбочаване на партньорските отношения между министерството и работодателските организации, съобщиха от БСК.

Според Димов министерството ще продължава да работи за намаляване на административната тежест за бизнеса и за намиране на максимално устойчиви законодателни и нормативни решения по конкретни проблеми. От своя страна, председателят на БСК заяви готовност експертите на камарата да участват при обсъждането и подготовката на нормативни актове в областта на околната среда, които засягат бизнеса.

Конкретен повод за днешната среща бе обсъжданата идея за въвеждане на продуктови такси върху излезлите от употреба текстилни изделия, за което БСК бе сезирана от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба (АПТДВУ) в началото на август. Радосвет Радев сподели, че по данни на АПТДВУ вносът на дрехи втора употреба у нас е средно по 30 тона на денонощие, като почти половината от това количество е за реекспорт (основно за страни извън ЕС), а едва 2-5% от стоките подлежат на унищожаване. В тази връзка е и очакването на АПТДВУ предвижданите нови продуктови такси да не важат за целия внос, а само за онази част от него, която реално води до замърсяване на околната среда. 

В отговор министърът уточни, че предстои създаването на работна група за изработване на наредбата за продуктовите такси върху текстила, в която ще бъдат поканени представители на АПТДВУ.

„Продуктовите такси за масово разпространените отпадъци по своята същност са индулгенция за безотговорно поведение спрямо околната среда. Нужни са стимули за доброволно правомерно поведение“, каза изпълнителният председател на БСК и уточни, цитиран от прессъобщение на работодателската организация, че бизнесът не бяга от отговорностите си по опазване на околната среда, но и не трябва таксите да се превръщат в допълнително финансово бреме, което влошава конкурентоспособността на фирмите. Според Радосвет Радев, постигането на екологичните цели може да стане много по-ефективно чрез стимули, а не по линията на санкциите.

В хода на разговора бе повдигнат и въпросът за непълната и често противоречаща си информация относно събираните продуктови такси и начина на тяхното разходване. Участниците в срещата постигнаха съгласие, че е необходима по-висока степен на прозрачност, така че обществото да бъде убедено в реалните ползи от въвежданите финансови тежести. Освен това, пълнотата и точността на данните са предпоставка за по-качествен анализ, а оттам – за по-ефективно управление на процесите.

Сред дискутираните днес теми е бил и начинът на определяне на таксата за битови отпадъци, като и двете страни са се обединили около тезата, че този въпрос е основно от компетенциите на Министерството на финансите и на Сдружението на общините в. От страна на БСК е отправена молба за експертна подкрепа от МОСВ за усилията на камарата за решаване на проблема.

Нено Димов и Радосвет Радев се договориха в периода октомври-ноември т.г. да организират среща на заинтересованите браншови организации с ръководството и експертите на МОСВ, на която да бъдат обсъдени актуалните проблеми във връзка със спазването на екологичните норми. Очакванията са на тази среща МОСВ да представи и информация за намеренията за планирани промени в екозаконодателството, така че бизнесът своевременно да има яснота относно бъдещите си инвестиции и текущи разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още