IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БПГА: Поне 800 млн. лева губи хазната от контрабандата на горива

Никой не следи качеството на горивата във ведомствените бензиностанции, смятат от Асоциацията

11:57 | 28.11.15 г. 7
БПГА: Поне 800 млн. лева губи хазната от контрабандата на горива

Поне 800 млн. лева годишно са загубите за хазната от контрабандата на горива, сочат изчисления на Българската петролна и газова асоцицация (БПГА).

На въпрос на Investor.bg изпълнителният директор на организацията Андрей Делчев коментира, че годишно в страната от легалния бизнес се реализират 2 млн. тона течни горива - бензин и дизел (без горивата за специални нужди), а изчисленията на Министерството на финансите сочат, че 30% е делът на сивия сектор на пазара.

От всеки незаконен тон гориво се губят към 1000 лева от акцизи и данък добавена стойност (ДДС) и така в бюджета не влиза "гигантска сума", съизмерима със средствата от европейските фондове, които държавата получава, допълни още Делчев.

По време на семинар в Пловдив от Асоциацията посочиха и няколко начина за реализиране на незаконни горива на пазара. "Ведомствените бензиностанции са основен канал за реализацията на контрабандните горива. Не всички, разбира се, но огромна част правят това и са създадени точно затова", категоричен беше изпълнителният директор.

Той посочи още, че в законодателството няма регламентиран термин "ведомствена бензиностанция", а собствениците им използват пропуск в нормативната уредба - изискванията за бензиностанциите се прилагат само за търговски обекти. По правило на ведомствени бензиностанции трябва да зарежда само техника на съответната компания или ведомство, тоест те не извършват търговска дейност по силата на закона. Проблемът обаче е, че там зареждат и трети лица, които не са свързани с тях.

Така ведомствените бензиностанции реализират приходи, които не се облагат, и дори не е съвсем ясно какво количество се реализира. Акцизите върху тези горива са с 30-40 стотинки на литър по-малко и те са атрактивни за потребителите. Качеството на тези горива обаче не се следи.

От Асоциацията посочиха и случаи, при които се продават т.нар. "маркирани" горива - предназначени само за отопление за социални нужди, като например детски градини и училища. Факт е обаче, че често те се продават на пазара. Те са с между 10 и 20 стотинки по-евтини, защото акцизът им е намален

"Тези практики ерозират легалната търговия в гигантска степен", коментира Делчев.

Светослав Бенчев от БПГА посочи още няколко незаконни практики, сред които пренос на горива в цистерни за хранителни нужди, като например за мляко, продажби от колонки, които не са свързани с данъчните, дори и пренос на горива с бидони след поръчка онлайн.

Бенчев посочи, че един от най-сериозните проблеми за ведомствените бензиностанции е липсата на контрол на дейността. За тях не се спазват нормативните актове за контрол на качеството и количеството, осъществяван от агенцията по метрология, за връзка с НАП, за екологичните изисквания (например за улавяне на вредните пари от горивата), за пожарна безопасност и строителство.

Само регистрираните ведомствени бензиностанции в страната са 6,8 хил. (спрямо 1,2 хил. - 1,5 хил. търговски бензиностанции), посочиха още от БПГА. На този фонд Андрей Делчев изказа своите съмнения, че НАП и Агенция "Митници" имат капацитета да контролират дейността им.

Проблемите с нелегалната търговия с горива присъстват навсякъде, но "колкото по на юг, толкова по-големи стават", отчете от своя страна председателят на Асоциацията Валентин Златев. Според данните на организацията, ако процентът е в "рамките на статистическата грешка", то той не се забелязва и не уврежда пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 0
Jay Gould
преди 8 години
Лукойл в Румъния ги обвиниха за неплащане на ДДС и акзици за над 2 милиарда евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Е добре тази данъци бяха внесени те щяха да бъдат ползвани, за да се хранят бежанци от Близкия Изток или да се вдигат "социалните придобивки" на многодетните майки. От тези неща полза няма, затова да живее черния пазар и контрабандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
регистрираните ведомствени бензиностанции в страната са 6,8 хил. (спрямо 1,2 - 1,5 хил. търговски бензиностанции) това е много и някъде четох преди ,че сумата е 1,2млрд.лв. а не 800 000лв. Трябва да се знае как се ограби и граби България5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Защо Лукойл Нефтохим е постоянно на загуба години наред? И с колко е ощетена хазната от укрит данък печалба? Вальо Златев лъже ли, освен когато играе карти с ББ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
А колко губят хората от картела им!? И как се активизираха баш сега, когато на места като във Варна почна да се пропуква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
gabarduk
преди 8 години
по скоро хазната губи, търговеца печели а на народа му е все едно защото плаща едно и също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
mrynmryn
преди 8 години
Хазната ги губи, народа печели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още