IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов във видеовръзка с лидери: Еднакви мерки и солидарност срещу коронавируса

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса и световни лидери обмениха мнения и мерки за справяне със заразата

13:23 | 09.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Изключително важно е светът да се напрегне и да намери лекарство за коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов във видеоконферентна връзка със световни лидери, предложена от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

От българска страна в нея участваха представители на Националния щаб, създаден във връзка със заболяването.

Борисов акцентира и на проблема с бежанците в региона. "Това са стотици хиляди хора, които не са под контрол, идват от много тежко заразени региони, което е допълнително утежняваща ситуация", каза той.

Премиерът изтъкна, че много държави са забранили износа на защитни облекла и медикаменти, а това не е решение. "Всяка държава се спасява сама за себе си, но думата солидарност значеше нещо в Европа", коментира той. Борисов предложи да има обмен поне на тестове и най-небоходими медикаменти, ако се наложи.

Премиерът каза също, че има създадени строги ограничения, макар че това не е пътят според него, защото се блокира икономиката и стопанският живот. 

Ако затворим градския транспорт и метрото, ще блокираме всякакъв стопански живот, каза Борисов и попита какви са мерките в другите държави спрямо училищата и детските градини. В тази връзка той каза, че у нас сега родителите не могат да ходят на работа.

Гражданите на всички държави да имат еднакви мерки. Всички мерки трябва да преизчислим колко продължителни могат да бъдат, подчерта още Борисов. Той посочи, че ако здравните заведения достигнат максималния си капацитет, лекарите трябва да кажат как хората да се лекуват по домовете си.

Щабовете на страните да се съберат и да обменят по същия начин информация и да обменим мерки, предложи Борисов.

Израелският премиер Нетаняху каза, че няма проблем с инфектиране на деца и тийнейджъри, а за възрастните хора. В този смисъл не се налага затварянето на детски градини и училища.

Училищата не са в риск, те са напълно овладени, посочи Нетаняху.

След края на видеовръзката премиерът Борисов каза, че учениците са в грипна ваканция до сряда, но след това е добре да тръгнат на училище, включително и заради учебния материал. Все пак той каза Щабът да помисли по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още