IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Тръмп е бизнесмен и разбра колко добър проект е АЕЦ "Белене"

Диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, посочиха българският премиер и американският президент в изявление

08:31 | 26.11.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След срещата си в Белия дом, продължила около два часа, премиерът и американският президент подписаха рамка за стратегическо партньорство и направиха съвместно изявление. Не с всеки се подписва такъв документ, отбеляза пред журналисти премиерът Борисов, цитиран от БТА.

Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път да съм в Белия дом, каза Борисов след разговорите. Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ гледат на България като на много праволинейна държава, която има общи ценности с Америка, посочи Борисов. Убеден съм, че Доналд Тръмп ще дойде в България, каза още премиерът.

Той отново изрази увереност, че визите ще паднат, не само защото сме направили много по темата. Канада е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра и че ще остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест. "Самият той пред вас каза, че се работи по темата за визите и сега, на тръгване, каза, че ще работи много активно и много скоро ще даде отговор на въпроса кога", каза Борисов.

Въпреки това в общото изявление на Тръмп и Борисов, разпространено от правителствената пресслужба, се казва единствено, че Съединените щати подкрепят желанието на България за присъединяване към програмата за безвизови пътувания и постигнатия напредък за изпълнение на изискванията.

В писмения документ, подписан днес, е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни, каза Борисов. Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад, сега се добавя и север - юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция, посочи още той. 

САЩ и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. Ние подчертаваме нашето общо разбиране, че диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, независимост и конкурентоспособност за нашите икономики, посочват двамата лидери.

По темата за АЕЦ "Белене" те са отделили 15 минути за разговори. Досега се говореше, че "Белене" е руска централа, а това не отговаря на истината - тя е 100 процента българска централа, посочи Борисов. Част от технологията е руска, но има и принос и на германски компании, а и има реална възможност да влезе и General Electric, каза Борисов. Важно е да се знае, че ядреното гориво ще е примерно на Westing House. Давам само пример за възможна схема - това е един разкошен проект, коментира премиерът. 

Доналд Тръмп е бизнесмен и разбра, че това е много добър проект и още тази седмица идват техни ядрени експерти, за да видят реакторите "Белене" и "Козлодуй", допълни той. В съвместното изявление бе съобщено, че у нас ще пристигне технически екип от САЩ, който заедно с български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената.

Всички смятат, че самолетите F-16, които ще купим, са най-добрите. Сега съвместно работим по модернизиране на летищата, каза още Борисов, без да се посочва допълнителна информация.

В съвместния им текст се посочва още, че САЩ оценяват високо неотдавнашното закупуване на осем изтребителя F-16 от България и усилията на страната да модернизира въоръжените си сили. България благодари на Съединените щати за подкрепата при тази придобивка. САЩ и България планират да задълбочат своето партньорство в отбранителната индустрия и технологии, които са от решаващо значение за регионалната отбрана и възпиране. 

След срещата си с Доналд Тръмп премиерът Борисов отиде на среща с директори на фирми от Американската търговска камара.

Представители на големи фирми като Philip Morris, British American Tobacco бяха информирали американския президент, че България е пример в борбата с контрабандата, каза българският премиер. Тръмп остана доста изненадан, като му казах, че имаме само 3 процента контрабанда на цигари, каза Борисов.

В съвместното изявление между Борисов и Тръмп се посочва, че "САЩ насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж". САЩ твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите, се казва още в текста на изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
След като през '94 разбрахме, че Господ е българин, сега към него се прибави и Тръмп. Само не мога добре да преценя - кой точно Борисов нарича "началника" - Господ, Тръмп или някой друг?... КОЙ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
вярно е . в марица изток са изградени първите сероочистки в БГ ... а модернизацията на козлодуй започна през 2012 от 266млн евро та май го докараха до 600млн. евро последно :))) ... да , прав си , благодарение на тази модернизация е удължен експлотационният срок на 5-ти и 6-ти блок с по 30 години и е увеличена мощноста на 104% ... можеше и това да напиша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
вярно :)))чаира е започнат 1980 и е струвал до 1989 -500млн. лв след това до откриването на 1 и 2 турбина , 1995г , са вложени още 6млрд. лв. тогава инфлацията вече галопираше , лично жан виденов реже лентичките :))) . вторият етап на чаира - 3 и 4 турбина - са пуснати 1999г. , търсих цената ама нещо не открих ... както и да е , прав си :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Local_Person
преди 4 години
Боцко къде се бута при Тръмп..ццц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 4 години
даже по спомени и Чаира го откриха 90те някъде! не беше по комунизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
като цяло звучите от агитационен материал на атака ...марица изток 3 - или така наречената хамериканска централа ( 73% контур глобул + 27%НЕК ) :))) ... рехабилитирани са основно всички блокове в периода 2003-2009 и са приведени в изискванията на ЕС , в момента довършват и подобренията за изискванията на ЕС за азотните оксиди . вложени са над $700млн. , това почти нищо ли е ?марица изток 1 - или така наречената хамериканска централа ( 88% АЕС + 12%НЕК ) - през 1999 започва да строи новите мощности , 2010 са закрити старите мощности от 200МВт а през 2011 са въведени новите 670МВт . инвестицията е в размер на 1,3млрд. евро , това почти нищо ли е ?язовир цанков камък е най-големият нов проект - 450млн. евро , няма да пиша за другите по-малки ...и за водния цикъл :))) ... ами то не останаха по-големи градове в БГ дето да не подменена основната водна инфраструктура , колко пречиствателни станции се построиха чисто нови и модерни ? до към 2016 бяха 58 ... това почти нищо ли е ?айде по-спокойно с констатациите и давайте цифри ако обичате от атака , без общи приказки :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 4
realista
преди 4 години
От гьол до проект? Това е подобно от шофьор на Т.Живков до министър - председател. Манипулатор. За да говор така означава, че държавата пак ще трябва да дава големи пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
:)))ами то отговора е един и е много лесен , ама не е удобен за публично обсъждане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 28
sdar
преди 4 години
Друга е работата. Преди 10г. Бойко не мислеше че ще ръководи държавата толкова дълго време. Тогава мислеше за 3-4г. напред. Сега вече се вижда че скоро ще я закъсаме с тока, защото откакто свърши комунизма преди 30г. почти не са правени нови енергийни мощности и държавата ни се крепи на направеното през лошия комунизъм. Това е нещо подобно с положенеито с ВиК-тата в странта, каквото се е правило е било преди 30г., а от тогава при демокрацията само използваме и плюскаме самодоволно. Е да ама всичко си има край, енергийните мощности също си имат живот, както и ВиК инфраструктурата, а при демокрацията няма пари за такива неща, просто защото го няма капацитета дето го имаше при комунизма. Затова и Бойко вече няма друг избор, защото след 5-10г. като почне режима на тока пак ще има да се оправдава че нищо не е направено през вече миналите 40г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 23
Sokratus
преди 4 години
С АЕЦ Белене и патици ли занимаваме дедо Дони!?! Нещо не мога да схвана каква е целта на посещението на ББ!?! Да легитимира руските ли проекти или да защитава българският интерес и бизнес!?! За какви български интереси са си говорили ББ и ДД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още