IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов разпореди спешна проверка и ремонт на всички мостови съоръжения

След трагедията в Италия премиерът поиска да се започне работа едновременно по всички проблемни виадукти

15:32 | 15.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава възможност ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се реализират едновременно.

„Знаете, откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по „Тракия“ и по „Витиня“ те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове“, отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата.

„Дали да се търси заем през ББР, дали през финансите, говорете за целево да се изпратят“, настоява Борисов. 

Коментарите му са породени от трагедията в Италия и падналия вчера виадукт в Генуа, който отне живота на десетки хора.

От своя страна Нанков отбелязва, че 211 моста у нас се нуждаят от ремонт, като сред тях са и половината (17) от тези, през които минават автомагистрали. По думите му повечето съоръжения не са ремонтирани над 35-40 години.

Транспортният министър пък припомня, че в подобно положение е голяма част от аналогичната инфраструктура, използвана от железниците. „Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани е безсмислено. Така че и двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва“, съветва премиерът.

Той предлага да се вземат нови заеми за нужните строително-ремонтни дейности, които после да се връщат с пари от тол системата. По думите му друг вариант е да се заделят пари целево от държавния бюджет.

Премиерът настоява министрите му да обсъдят възможностите на среща в понеделник, а решението да бъде на следващото правителствено заседание на 22 август.

„Да знаем, да се влезе, и хората да знаят, че тези огромни съоръжения се правят. Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините”, разпорежда Бойко Борисов.

„Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: Ние сме виновни, защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност“, казва Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още