IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Подкрепям по-твърдите мерки, трябва да са в закон

Премиерът разговаря с президента Румен Радев във връзка със ситуацията с коронавируса в България

22:04 | 14.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов напълно подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимостта от въвеждането на най-твърдите мерки. Това министър-председателят е казал в телефонен разговор с президента Румен Радев във връзка със ситуацията с коронавируса в страната. Премиерът заедно с председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов, които също присъстваха на разговора на министър-председателя, са информирали държавния глава за мерките, които Щабът и правителството са предприели до момента.

В същото време премиерът е изтъкнал, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство. По тази причина министър-председателят е заявил намерението си да разговаря с представители на всички парламентарни групи.

Припомняме, че председателят на националния щаб обяви, че ще поиска да бъдат наложени още по-тежки мерки - затваряне на всичко, с изключение на магазините за храни, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните компании. Какво каза председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски четете тук.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви също, че напълно подкрепя предложените от Националния оперативен щаб най-твърди мерки за овладяване на разпространението на коронавируса.  "Призовавам всички столичани, да бъдем отговорни в този труден момент, в който с цената на лично ограничение можем да спасим живота си и този на нашите близки. Сега трябва да сме единни. Нека слушаме експертите! Заедно ще се справим", написа Фандъкова във Facebook.

В разговора си с Радев Борисов е бил категоричен, че човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени, се казва в прессъобщението на МС.

Премиерът е изтъкнал пред държавния глава необходимостта всички институции да бъдат единни в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че ще тя ще работи изцяло в техен интерес и е акцентирал и върху забележителния консенсус, с който Народното събрание гласува обявяването на извънредно положение в страната.

Също днес стана ясно, че след продължителни реанимационни мероприятия е починал 74-годишният мъж, хоспитализиран в "Пирогов" заради коронавирус. Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8 март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни.

По-рано днес имаше изрично пояснение на актуализирана вчера вечер заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Така например стана ясно, че хотелите могат да продължат да работят, ако организират кетъринг по стаите, а магазините, които не са в молове, също не е нужно да затварят. Преди това премиерът Бойко Борисов съобщи, че с цел избягване на струпване на много хора на едно място, се удължава с половин година срокът за подновяване на личните документи, а решенията на ТЕЛК ще важат до края на май.

От 17 ч. днес на телефон 112 ще има дежурни четирима души от Министерството на здравеопазването, за да могат да отговарят на всеки един въпрос и по максимално бърз начин да се вземе необходимото решение.

Общият брой на заразените с новия коронавирус по света вече е 151 767, а този на починалите - 5764. В Италия днес са регистрирани нови 3497 случая и 175 смъртни случая. С това общият брой на инфектираните в страната е достигнал 21 157, а този на починалите - 1441.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Защо у нас и в най-трудни моменти целта на медиите е да ни покажат колко велик е Борисов? Ние си знаем и виждаме колко е велик по начина, по който затъваме стремглаво. Иначе едни общи неграмотни и популистки фрази от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
"Възрастни хора над 50 години забранено да влизат в магазини. "Хаха... ходи се лекувай , пауъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Те мерките бяха супер елементарни и трябваше още преди 2 дни да ги активирате. Вход в страната забранен за всички освен транзитни и стоки. София,Плевен,Габрово вход/изход забранен. В магазините по определен брой защото сега по 200-300 човека вътре е просто малоумно.... Възрастни хора над 50 години забранено да влизат в магазини. Съсед, роднини или соц. работник ходят и им носят нужната поръчка с храна. Ето елементарни мерки... а всъщност какво се случва. Пуснахте ваканция София и те напъплиха в провинцията. Пуснаха всички от Европа ваканция и те също. Всички тези в момента са по магазините и се заразяват един друг. Това е глупаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
С всеки ден все по-гнусна копейка ставаш, пенсиониран старшина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
хаха ... осир.ането е тотално ... изтървахме мангизите за борбата с вируса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 4 години
Трудно се управлява без опозиция. Без опозиция, народа става опозиция.Трябва си обществен враг. Сплотител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още