IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: НСО да пази само държавния глава, председателя на парламента и премиера

Причината за всички действия срещу управляващата партия е информацията, че България ще влезе в еврозоната, убеден е премиерът

09:22 | 10.07.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Премиерът Бойко Борисов даде извънредна пресконференция в Министерски съвет. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Премиерът Бойко Борисов даде извънредна пресконференция в Министерски съвет. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че Националната служба за охрана (НСО) трябва да пази само трима души в държавата - държавния глава, председателя на парламента и премиера. „За всички останали можем да пращаме полицейски коли", заяви Борисов по време на извънредна пресконференция и добави, че президентът Румен Радев трябва да поеме отговорността за това, че се сваля охраната. „В парламента ще сменим изцяло правомощията на НСО“, каза той. За потенциалната промяна намекна още вчера зам.-председателят на НС Валери Симеонов.

Причината за промените са събития от преди два дни, когато служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган, влязоха в сблъсък на брега в парк „Росенец“ с бившия правосъден министър Христо Иванов, който стигна с лодка до плажа. Принадлежността на гардовете към НСО потвърди по-късно президентът Румен Радев.

„Отдавна казах, че Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Борисов и изпълнителната власт, под управлението на премиера са ДАНС и МВР, а те определят дали към някое лице има заплаха. А НСО само назначава охраната“, посочи тогава държавният глава.

В четвъртък пък стана ясно, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е поискала проверка на строежите в морските местности Аркутино и Росенец. Проверката трябва да бъде извършена от Държавния строителен контрол и три министерства.

„Нямаше закон за НСО, ние направихме. В комисията, с която искат да си измият ръцете, участват ДАНС и МВР. Аз изпращам писмото, поканата и дневния ред и на президентските съветници. Благодаря, че винаги са присъствали. Когато шефът на НСО - единствено и пряко подчинен на Радев, той оказва дневния ред. Той може да вземе всякакво решение на базата на своята отговорност. Защо аз да бъда отговорен? Защо не направиха това, когато ДПС не правеше кворум, а заедно с БСП искаше да сваля правителството? Защо тогава не се постави темата за охраната? Или когато ДПС искаше оставките на маса министри и наши коалиционни партньори? Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента Радев и тогава темата с охраната не е стояла. Защо? Защото са били удобни. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно", допълни премиерът.

"Нямаше закон за НСО, ние направихме. В комисията, с която искат да си измият ръцете, участват ДАНС и МВР. Аз изпращам писмото, поканата и дневния ред и на президентските съветници. Благодаря, че винаги са присъствали. Когато шефът на НСО - единствено и пряко подчинен на Радев, той оказва дневния ред. Той може да вземе всякакво решение на базата на своята отговорност. Защо аз да бъда отговорен? Защо не направиха това, когато ДПС не правеше кворум, а заедно с БСП искаше да сваля правителството? Защо тогава не се постави темата за охраната? Или когато ДПС искаше оставките на маса министри и наши коалиционни партньори? Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента Радев и тогава темата с охраната не е стояла. Защо? Защото са били удобни. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно", допълни премиерът.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2020/07/10/borisov-ne-mi-se-iska-da-razrushim-dyrjavata-ot-glupost.456138

 

Борисов заяви, че хората задължително трябва да имат достъп до плажа до Росенец. Същевременно той повтори, че в Алепу ще има само „къщичка за големи птици".

Според него причината за всички действия срещу управляващата партия е информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това. „Вече няма да може да се фалират банки, ще падат лихвите, няма да може да се теглят пари в кеш, без да светва това в Европа. Днес е най-важният ден, затова се случва сега", каза Борисов. 

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 31 rate down comment 0
scott
преди 3 години
Европа е с таз, която е на власт!С приемането на България в ерм2 тя каза на хората тук нещо много важно. Вместо да доубие добре организираната му престъпна група на място и с тайминг тя каза: Това е нашия човек. с него си делиме еврофондовете, печалбите, сладкия живот. А ви връщаме сладки приказки за светлото бъдеще и нагло ви се подиграваме чрез ежедневните му прости приказки.ОК. Айде да не ни приказват повече. Делата са ного по-силни от думите. А те ме убедиха, че ако Боеко е мутролигарх и техното момче за всичко на територията, те са направо Борджиите. И треперат от страх да подкрепът некой достоен В НАШТЕ ОЧИ, да не земе да им огласи заповедите, кражбите и далаверите.ОТВРАТЕН СЪМ БЕ.А, ДА, ИЗВИНЯВАЙТЕ ЗА ГРЕШНАТА ПРОГНОЗА.... ама това обяснява защо съм фалирал 3 пъти на фондовата борса и не станах милионер от финансови операции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Късно се сети.Над 30 години НСО охранява за държавна сметка Доган и свитата му като национално богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 2
karadjata
преди 3 години
Този тиквоний е най-големия поmияр и долна мърsha такъв лъжец и манипулатор. Ще бъде много интересно какво ще каже и какво ще направи ако от ЕК пак ни отрежат за ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 3
scott
преди 3 години
Бойко Методиев Борисов е смешно човече!Изкара Христо Ботев ОТРИЦАТЕЛЕН ГЕРОЙ! Дебаркира той със знаме, а турските заптиета го убиват и му тъпчат знамето. Ама то, Ботев е нахалника-артист, а заптиетата: наети от Ботев да снимат филмче. Борисов, ти българин ли си? И как така имаш патриоти за "коалиционен партньор".Да ти кажем: сега е 13.02. ДОВЕЧЕРА, ДОВЕЧЕРА, АМА ДОВЕЧЕРА БЕ ше сатне ясно, че България е ИЗВЪН ЕРМ 2!Има си ритуал за приемане на страни членки в еврозоната. ШЕНГЕН, ЕРМ2, ЕВРО.Та, България не е в шенген и нема никъв шанс да влезе в ерм2- МИСЛИМ АЗ! Хърватия я приеха в шенген преди 2 месеца с тази цел. Ще се види кво ше сатне, до часове. Ако сме в ерм2, ШЕ СИ ОТТЕГЛА ДУМИТЕ, ШЕ СЕ ИЗВИНЪ, НО НЕМА СИ ИЗТРИЯ ПОСТА......България нема никъв шанс да влияе върху еврозоната като не иска да играе по правилата и да работи. Даже щи кажа коя/кои държави ше са против! Холандия, Естония или Дания. Що точно една от тез три: ВЪПРОС С НОГО ПОВИШЕНА ТРУДНОС.ТА, ШЕ ТЕ ВИДИМЕ ДОВЕЧЕРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 1
sgg211
преди 3 години
Мутра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
Късно се сети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
toto 2
преди 3 години
И да мълчиш лошо ,а пък като вземеш да говориш още по-лошо .НИКОЙ не ти "верва" :)) Пътя е само надолу ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хванах част от монолога на Бащицата , не че нещо се различава от други такива ... :))) ... за винету не знам като го е чел какво му е останало , ама култовата реплика на лейтенант кобрети , изигран от сталоун : "ние ги хващаме а те ги пускат" , му е влязла под кожата и я перифразира винаги когато може ... в случаят ...... ние работим , а те бродират ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още