IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Херо Мустафа обсъдиха стратегическия диалог между България и САЩ

Страната ни има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите отношения със САЩ, каза премиерът пред американския посланик

15:07 | 06.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с посланика на САЩ Херо Мустафа. Фокус на разговора бе предстоящата Първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която ще се проведе на 8 януари у нас с участието на заместник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл и ръководената от него делегация.

В рамките на срещата е обсъдено стратегическото партньорство между България и САЩ, по отношение на което е приета рамка с конкретни области на сътрудничество по време на визитата на Борисов в Белия дом през ноември миналата година, съобщават от пресслужбата на кабинета.

„Стратегическият диалог България-САЩ е от изключително значение за развитието на отношенията между двете страни. Целта е чрез надграждане на партньорството да бъдат постигнати конкретни резултати в ключови области от взаимен интерес като сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, образование, връзки между народите“, изтъкна премиерът Борисов. 

В хода на разговора между министър-председателя и посланика на САЩ бяха отбелязани установените отлични отношения между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Дискутирани са още въпроси от сферата на върховенството на закона.

Премиерът акцентира, че страната ни има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите отношения със САЩ като се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия. Подчертана е важността на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на енергетиката, което има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ.

Премиерът Борисов и посланик Мустафа обсъдиха още актуални теми от международния дневен ред. На срещата присъства също Джесика Ким, постоянен съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
и кат ти махнат визата ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
Гледах преводача Мермерски в едно интервю и ми направи силно впечатление неговото мнение, че Борисов трябва да използва момента на благоразположение от страна на Тръмп, за да "натиснем" за премахването на визите. Защото нарцистичният Тръмп може с един замах да направи това, което процедурите биха проточили десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още